Deveto izdanje Beogradskog bezbednosnog foruma održaće se u Beogradu od 16. do 18. oktobra 2019. godine pod nazivom “U potrazi za pravdom u svetu podela”.

Kao i mnogi širom sveta, i mi smo u potrazi za pravdom kao osnovnom ljudskom potrebom i pitamo da li je ona dostižna u ovako polarizovanom svetu.

Naš zahtev dolazi u vremenu krize liderstva, država koje ugrožavaju “hibridne” pretnje; sada već produžene krize liberalnog modela (demokratije), neujednačenog rasta i povećanja nejednakosti, demografske krize, novih migracija, prvih posledica klimatskih promena, vremenu koje zahteva hitnu (re) akciju. Rečeni trendovi se manifestuju u kontekstu sve veće globalne konkurencije (i konfrontacije) između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava, kako “plima populizma” ne pokazuje znake slabljenja. Ako je Tramp fenomen koji je dodatno podelio Sjedinjene Države, Bregzit predstavlja sličan izazov Evropskoj uniji, koja će ili pronaći novu snagu, ili neminovno slabiti.

Može li međunarodna zajednica da prevaziđe razlike i sukobe u potrazi za jedinstvenim pristupom? Da li su osnovne vrednosti na kojima međunarodna zajednica počiva ugrožene trenutnim stanjem međunarodnog poretka?

Na koji način međunarodna zajednica može zaštititi i promovisati vrednosti mira i pravde, i kako se mogu rešiti dugotrajni «zamrznuti konflikti»?

Koja je uloga regionalnih aktera u procesu prevazilaženja razlika među društvima i zajednicama koje predstavljaju? Može li građanin biti siguran u svoju bezbednost u vremenu novih pretnji?

Još jednom, mesto gde će se diskutovati o ovim temama biće Beogradski bezbednosni forum. Od 16. do 18. oktobra sa relevantnim (sa)govornicima, donosiocima odluka, stručnjacima, istraživačima težimo pravdi u podeljenom svetu.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u ovom delu Evrope.

Više o Beogradskom bezbednosnom forumu pogledajte na veb sajtu ili nas pratite na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

 

 

Aktivnosti: