Predstavnici organizacija civilnog društva iz regiona održali su prošle nedelje sastanak na daljinu kako bi razgovarali o situaciji u civilnom sektoru u okolnostima pandemije KOVID-19 i vanrednog stanja. Na sastanku su učestvovali predstavnici kosovskog Balkan foruma, albanskog udruženja “Mladi intelektualci, nada” (Intelektualet e rinj, Shprese, IRSH), Albanskog nacionalnog saveta civilnog društva, Fondacije za debatu i obrazovanje IDEA Jugoistočne Evrope iz Severene Makedonije, NGO Aktiva iz Severne Mitrovice i Evropskog pokreta u Srbiji, koji su započeli zajednički rad na sprovođenju projekta Regionalna saradnja medija na Zapadnom Balkanu.
Na sastanku je, pored ostalog, rečeno da civilno društvo može igrati korisnu i važnu ulogu u odgovoru na krizu usled pandemije, posebno u zagovaranju javnih politika i podizanju svesti javnosti. Organizacije civilnog društva mogu da podstaknu vlade da deluju usklađeno i da usvoje ciljani pristup kako bi odgovorile na potrebe i prioritete različitih kategorija (MSP, marginalizovanih grupa, migranata i izbeglica, itd.).
Istraživački rad i ekspertska mišljenja su ocenjeni kao veoma važan doprinos strateškom pristupu država u ovom momentu i organizacije bi trebalo da se fokusiraju na procene, analize i statističke podatke o različitim pitanjima, poput uticaja pandemije na nezaposlenost i nezaposlene. Istovremeno, za ovo je neophodno da države na raspolaganjestave pravovremene i potpune statističke podatke.
Zaključeno je da je ovo pravi je trenutak da se organizacije civilnog društva iz regiona povežu, koordiniraju svoje napore i dele saznanja i proizvode. Zajednički nastup i pritisak na vlade mogao bi imati pozitivne efekte na razvoj regionalne saradnje, jer izazov koji koronavirus donosi, svakako prelazi granice i zahteva prekograničnu koordinaciju u odgovoru.
U tom smislu, organizacije učesnice sastanka uskoro će izaći u javnost sa zajedničkom deklaracijom koja će ukazati na ograničenja sa kojima se organizacije civilnog društva trenutno susreću u radu i pokušajima da pomognu borbu protiv posledica pandemije. Deklaracija će pozvati vlade u regionu da pokažu fleksibilnost i efikasnost u adresiranju otvorenih pitanja nakon vanrednog stanja i popuštanja mera zabrane kretanja i okupljanja.