Dan Evrope, 9. maj se slavi kao godišnjica mira i jedinstva u Evropi nakon II Svetskog rata i istovremeno, kao godišnjica objavljivanja Šumanove deklaracije, osnivačkog temelja sadašnje Evropske unije. Ove godine, navršava se 75 godina od završetka rata koji je opustošio Evropu i 70 godina od inicijative koja je omogućila njeno ujedinjenje i procvat.

Ovaj dvostruki jubilej dešava se u vreme pandemije koronavirusa, koja je upozorila čovečanstvo koliko je ranjivo, koliko ljudi nisu sami sebi jedini i najveći neprijatelji i koliko je solidarnost koja je u samim temeljima velikog evropskog mirovnog i razvojnog projekta, preduslov da taj projekat opstane.

Šta ovaj dan, u ovim uslovima znači za Srbiju, za njen položaj u Evropi i regionu, za njene građane?

Za one koji misle o budućnosti, ovo je trenutak velikog preispitivanja. Srbija jeste u Evropi i ne može opstati ukoliko ne bude pouzdan član evropske zajednice naroda. U istorijskim merilima, njeno formalno članstvo u Evropskoj uniji je pitanje trenutka, budući da se faktička integracija već naveliko odvija. Dobri odnosi sa svima u svetu su nesumnjivo imperativ. Ali, bilo kakva poigravanja sa alternativnim savezima za Srbiju su opasna.

Sa zemljama regiona, izuzev Albanije, živeli smo pod krovom jedne države, jer je to i za nas i za druge koji su uticali na našu sudbinu bilo najbolje rešenje. Danas je najbolje, najdalekovidije i najisplativije uzeti od te zajedničke istorije ono najbolje – mir, saradnju i prosperitet naroda na ovom delu Balkana.

Za građane Srbije, najvažnije je slediti ključne principe koji leže u temeljima Evropske unije – sigurnost, stabilnost, razvoj i iznad svega, solidarnost. Solidarnost je osnova da se nova kriza zastrašujućih razmera prevaziđe, koliko god to zvučalo neuverljivo nakon prvog udara pandemije, kada su svi nespremni i nemoćni pred katastrofom, pokušali prvo sebe da zaštite.

Na Samitu Evropska unija–Zapadni Balkan, koji je 6. maja održan onlajn u Zagrebu, date su važne poruke na samom početku Zajedničke deklaracije: Evropska unija potvrđuje svoju neupitnu podršku evropskoj budućnosti regiona i svoju solidarnost u prevazilaženju posledica koronavirusa, putem angažovanja velikih sredstava za socijalni i ekonomski oporavak i ubrzani razvoj Zapadnog Balkana. Od regiona se očekuje da u susret ovom obavezivanju Evropske unije, ubrza reforme koje ga vode punom članstvu, kao i da svoje građane tačno obaveštava o stvarnom angažovanju različitih ekonomskih i političkih partnera.

Integracija u Evropsku uniju je jedini put ka uređenom društvu, efikasnoj državi, slobodnom i zaštićenom građaninu i slobodi govora i mišljenja koji jedini vode trajnom napretku. Jedino u takvom okruženju, reč građana, kao i reč države Srbije imaju mogućnost da se čuju i da budu važni.

 

Evropski pokret u Srbiji ove godine neće obeležiti Dan Evrope tradicionalnim Uličnim akcijama na gradskim trgovima, usled mera socijalnog distanciranja tokom pandemije. Ipak, u junu će biti održano Filmsko veče i projekcija evropskog filma na otvorenom na beogradskom Cvetnom trgu, o čemu će biti još informacija.

 

Informacije: Maša Živojinović, masa.zivojinovic@emins.org, 063/8369279