U kraljevačkom hotelu Turist, 11. decembra održana je Facelook diskusija u okviru projekta ”EnlargEUrope”  na kojoj je govorio poznati srpski glumac Bojan Perić.

Jedan od najpopularnijih glumaca mlađe generacije i publici dobro poznat po ulogama u televizijskim serijama i kao voditelj, bio je gost Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo. Otvoren i neformalan razgovor sa mladima moderirala je Isidora Martinenko iz Foruma mladih.

Učesnici su sa Bojanom i Isidorom diskutovali o tome šta Evropska unija predstavlja za njih i razmenjivali mišljenja o građanskom aktivizmu, kao i mogućnostima za mlade u procesu evropskih integracija.

Facelook diskusija je bila usmerena u pravcu neformalnog razgovora sa učesnicima i donošenja zajedničkih zaključaka i odgovora na pitanje: Kako EU utiče na živote građana, pogotovo mladih. Na samom početku, Perić je podelio svoju želju da ličnim primerom i aktivizmom doprinese kreiranju podsticajnog okruženja za mlade. Svojim iskustvom iz ugla umetnika, govorio je i o izazovima sa kojima se susretao u karijeri sarađujući stranim i na domaćim projektima. Motivisao je mlade da razmišljaju i o šansama i boljim uslovima koje bi mogli da iskoriste informisanjem o Evropskoj uniji.

“Sve je i na svakom pojedinačno da u životu bira i odlučuje. Podsticajno okruženje se stvara poštovanjem tuđeg mišljenja i normi ponašanja koje ne ugrožava druge u zajednici. U uređenom društvu pojedinci ne gube svoj identitet, jer svako može u svakom trenutku da kaže ono što misli. EU je za mene uređen sistem normi.”,  rekao je Perić.

Svojim inspirativnim pitanjima i stavovima učenici Gimnazije “Kraljevo” Lazar Simić i Tamara Simonović, podstakli su i ostale učesnike da se nadovežu i diskusiju učine još zanimljivijom.

“Svaka druga osoba misli da ćemo mi postati manje Srbi, to je već raširen mit. Svako ko ima izgrađen identitet, ne može da ga izgubi. Evropska unija nije tu da uništava ono što je svojstveno za svaki narod, već ona to prilagodi nekom zajedničkom životu. Taj mit stvara neosnovano negativnu predstavu kod nas.” izjavio je Simić.

Tamara Simonović, takođe učenica Gimnazije, dodala je da “smatra da se do informacija dolazi i iz pouzdanih i iz nepouzdanih izvora. Informacije jesu dostupne, ali bi trebalo raditi na podizanju svesti o tome kako i gde ih možemo pronaći.”

Zajednička poruka glumca Bojana Perića i učesnika je da se identitet ne gubi, ako se postavi u skladu sa određenim društvenim normama korektnog ponašanja i u meri da ne ugrožava druge i poštuje različitosti. “Priče i utiske treba deliti i tako se menja svest u društvu. Možemo krenuti i od večerašnje Facelook diskusije”, jedna je od poruka neformalnog skupa.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa  Alfa Centrom iz Crne Gore, GONG-om iz Hrvatske, Udruženjem mladih za promociju preduzetništva iz Litvanije, Rumunskim akademskim društvom i Poljskom Fondacije Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz Programa Evropske unije Evropa za građane i građanke u trajanju od avgusta 2018. do januara 2020. godine. Više o projektu saznajte ovde.