Na EU agendi:

EU2021PT | Vakcine| EU-UK

Ove nedelje, poslanici Evropskog parlamenta učestvovaće na sastancima Odbora nakon pripreme za svoje prvo plenarno zasedanje u ovoj godini (18.-21. Januar). Različiti sastanci Odbora ove nedelje biće usredsređeni na ključna pitanja kao što su strategija EU za vakcine, biodiverzitet i nacrt Sporazuma o trgovini i saradnji između EU i UK. Predsednica komisije Fon der Lajen otputovaće u petak u Lisabon na sastanke sa portugalskom vladom.

Evropski parlament

Odbori za budžete i ekonomska i monetarna pitanja glasaće danas o privremenim sporazumima postignutim tokom međuinstitucionalnih pregovora u vezi sa ključnim programima oporavka dugoročnog budžeta EU. Sutra će Odbor za životnu sredinu, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) razgovarati o proceduri EU za odobravanje vakcina sa glavnim pregovaračem Evropske komisije o ugovorima o COVID-19. Kasnije ove nedelje, Odbor ENVI održaće javno saslušanje o Strategiji biodiverziteta EU za 2030. godinu i raspravljaće o nacrtu rezolucije o reakciji Parlamenta na strategiju Komisije.
Komitet za međunarodnu trgovinu i Komitet za spoljne poslove fokusiraće se ove nedelje na nacrt sporazuma o trgovini i saradnji između EU i UK. Dva odbora su odgovorna za preporuku da li poslanici Evropskog parlamenta treba da odobre tekst.

Evropska komisija

U četvrtak će Koledž sazvati  svoj prvi sastanak u godini. Poverenicima će se pridružiti predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli za diskusiju o primeni političke agende EU za 2021. Sastanak koledža biće fokusiran i na globalni paket oporavka Team Europe koji ima za cilj da pomogne zemljama partnerima da se izbore sa pandemijom. Za popodne je zakazana diskusija o primeni evropskog zelenog dogovora. Takođe se očekuje da će Komisija predstaviti Komunikaciju o manjinskom sigurnosnom paketu kao odgovor na evropsku građansku inicijativu koja predlaže zakone i pravne akte za unapređenje manjinskih prava i njihovih kultura.

Evropski savet

Portugalija je 1. januara preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom EU u narednih šest meseci, čineći deo tria sa Nemačkom i Slovenijom, koji će preuzeti mesto u julu. Moto Portugalije za predsednika je da obezbedi „pošten, zeleni i digitalni oporavak“ od COVID-19, usredsređujući se na koordinaciju vakcinacija protiv koronavirusa i održavanje potrošnje fonda za oporavak na pravom putu. U petak se predsednik Komisije von der Leien očekuje u Lisabonu. Nju će pratiti tri izvršna potpredsednika: Borrell, Schmit i Ferreira.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium