Na EU agendi:

Evropski savet | Indija | Vladavina prava

Uoči letnje pauze, u Briselu će se ove nedelje održati specialno zasedanje Evropskog saveta, koje će liderima EU pružiti još jednu priliku da postignu dogovor o paketu oporavka i sledećem dugoročnom budžetu.
Još jedan samit lidera biće održan u sredu, između EU i Indije. U međuvremenu, na ministarskom nivou, Savet će se fokusirati na odnose EU sa Turskom i na prioritete nemačkog predsedavanja.
Evropski parlamentarci će učestvovati na sastancima odbora na kojima će učestvovati diskusije i glasovi o vladavini prava, rodnoj ravnopravnosti, evropskom zakonu o klimi i izvozu oružja.

Evropski parlament

Ove nedelje će Odbor za budžet (BUDG) raspravljati o uspostavljanju programa za aktivnosti EU na polju zdravstva, takozvanog EU4Health programa.
Odbor za saobraćaj (TRAN) održat će glasanje o evropskom zakonu o klimi, dok će odbor LIBE glasati o izvještaju kojim se utvrđuje jasan rizik od ozbiljne povrede vladavine zakona i o uspostavljanju mehanizma EU Demokratija, vladavina prava i osnovna prava.
U međuvremenu, Odbor FEMM će glasati o izveštaju o ravnopravnosti polova u spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, kao i o nacrtu mišljenja na izveštaj o sprovođenju LIBE uredbe Dublin III, sa naglaskom na položaju žena koje traže azil.

Evropska komisija

Ove nedelje, Evropska komisija će predstaviti svoj novi paket u borbi protiv poreskih prevara, koji ima za cilj bolje sprovođenje, nadzor i koordinaciju pravila EU o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma.
Pored toga, komesar za proširenje i susedstvo, Oliver Varhelji, sastaje se u utorak sa ambasadorom Zefom Mazijem, novoimenovanim glavnim pregovaračem Albanije sa EU.

Savet EU

U Briselu će se ovog petka i subote održati specijalno zasedanje Evropskog saveta. Lideri EU razgovaraće o paketu za oporavak i dugoročnom budžetu EU, na osnovu predloga koji je prošle nedelje izneo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Ranije ove nedelje biće održan samit lidera Indije i EU putem video linka, na kojoj će prisustvovati Šarl Mišel, predsednica komisije Ursula fon der Lajen, i indijska premijerka Šri Narendra Modi.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium