Na EU agendi:

#NextGenEU | Istočno partnerstvo | EU-VB

Sledi naporna nedelja za Brisel, sa dva online samita, video konferencijama na ministarskom nivou i plenarnim zasedanjima. U četvrtak će lideri iz EU i zemalja Istočnog partnerstva razgovarati o dugoročnoj perspektivi njihove saradnje. U petak će se Evropski savet usredsrediti na fond za oporavak “Sledeća generacija EU” i novi dugoročni budžet Evropske unije. Konačna odluka o tome očekuje se u kasnijoj fazi.

Evropski poslanici učestvovaće na trodnevnom plenarnom zasedanju na kome će raspravljati i glasati o mnogim ptanjima, uključujući Konferenciju o budućnosti Evrope, smernice za budžet EU za 2021. godinu, buduće odnose između EU i Velike Britanije i pitanjima vezanim za Istočno partnerstvo. Debata sa Savetom i Komisijom o antirasističkim protestima posle smrti Džordža Flojda otpočeće u sredu posle podne.

Evropski parlament: #NextGenEU

Plenarni odbor će ove nedelje dati priliku evropskim poslanicima da raspravljaju, vrše izmene i glasaju o mnogim pitanjima, uključujući Konferenciju o budućnosti Evrope, preporuke o pregovorima za novo partnerstvo sa Velikom Britanijom, uspostavljanje okvira za kreiranje održivih investicija, smernice za budžet EU za 2021. godinu, preporuke za Istočno partnerstvo, ali i Zapadni Balkan, evropsku zaštitu prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu pandemije i situaciju vezanu za šengensko područje.
Komisija će takođe upoznati evropske poslanike o posledicama pandemije na spoljnu politiku i o planovima za borbu protiv dezinformacija u vezi sa KOVID-19.

Evropska komisija: Vakcina protiv KOVID-19

Tokom nedeljnog sastanka, komesari će razmatrati strategiju predsednice Fon der Lajen za razvoj vakcine protiv KOVID-19, kao i belu knjigu o instrumentu za strane subvencije (potpredsednik Vestager) i izveštaj o uticaju demografskih promena (potpredsednica Šuica).

Dodatno, komesari će učestvovati u raspravama na različite teme u plenarnim zasedanjima, kao i na samitima lidera.

Pročitaj više

Savet EU: Istočno partnerstvo

 

U četvrtak će lideri iz EU i zemalja Istočnog partnerstva (Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) učestvovati na onlajn samitu, kako bi razgovarali o svojim zajedničkim, dugoročnim ciljevima politike u kontekstu Istočnog  partnerstva nakon 2020. godine.

Lideri EU ponovo će se u petak sastati na video-konferenciji Evropskog saveta na kojoj će razgovarati o poslednjem predlogu Komisije za novi instrument oporavka i Višegodišnji finansijski okvir za period 2021-2027.

Pročitaj više

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium