Na EU agendi:

Budžet | EU-Kina | Rodna ravnopravnost

Danas počinje Evropska nedelja održive energije. Aktivnosti će se odvijati putem Interneta i fokusiraće se na promociju čiste energije za zeleni oporavak i rast nakon pandemije.
U međuvremenu, odbori Evropskog parlamenta će raspravljati i glasati o nekoliko pitanja, uključujući predloge za unapređenje rodne ravnopravnosti, odnose između EU i Afrike i budžet EU i planove za oporavak.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Komisije Ursula fon der Lajen danas će učestvovati na onlajn samitu sa liderima Kine.
U sredu će Evropska komisija predstaviti Nacrt budžeta za 2021. godinu.
Poljski državljani u nedelju izlaze na birališta kako bi glasali na poljskim predsedničkim izborima koji su prvobitno trebalo da budu u maju.

Evropski parlament

Ove nedelje će parlamentarni Odbor za budžet (BUDG) raspravljati o planu oporavka EU, uključujući sledeći dugoročni budžet i reformu sistema sopstvenih resursa.
Poslanici će od komesara Hana čuti o nacrtu budžeta za 2021.
U ponedeljak će Odbor za spoljne poslove (AFET), zajedno sa Odborom za prava žena i ravnopravnost polova (FEMM), glasati o izveštaju o ravnopravnosti polova u okviru Spoljne i bezbednosne politike EU. Odbor FEMM-a takođe će glasati o izveštaju o oceni rodne perspektive u krizi usled pandemije KOVID-19 i posle.

Evropska komisija

Na nedeljnom sastanku koledža predsednica Fon der Lajen vodiće strukturalnu raspravu o rasizmu. Zajedno sa komesarom Hanom, predstaviće i nacrt budžeta za 2021. godine.
Poverenici će takođe raspravljati o novoj „Strategiji EU za prava žrtava“, kao i o izveštaju o primeni Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).
Komesar Gabrijel će učestvovati u videokonferenciji ministara obrazovanja EU.

Savet EU

Današnji onlajn samit okupiće lidere iz EU i Kine, kako bi razgovarali o zajedničkim naporima u rešavanju pandemije i oporavku. Biće raymotreni odnosi EU i Kine u pogledu ekonomije i trgovine, povezanosti, održivog razvoja i klimatskih promena, kao i bezbednosti i odbrane.
Ministri zaštite životne sredine i klime EU razgovaraće u utorak o tome kako održive politike mogu doprineti oporavku od krize usled KOVID-19, dok će nemačko predsedavanje Savetom EU predstaviti svoj program.
Istog dana ministri obrazovanja sastaće se radi procene implikacija KOVID-19 na obrazovanje i usavršavanje.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium