Na EU agendi:

Budžet | Trasport | Libija

Pošto je petak, 1. maj državni praznik, institucije EU imaju kratku, ali napornu nedelju pred sobom. Evropski parlament će danas započeti svoj dnevni red sastancima po odborima. Odbor za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) biće domaćin rasprave sa potpredsednikom Komisije Dombrovskisom i komesarom Đentilonijem o ekonomskim alatkama kojima se može rešiti pandemija KOVID-19. Poslanici Odbora LIBE fokusiraće se na granice EU i razgovaraće o nedavnim dešavanjima u Libiji i na srednjemediteranskom putu.
Savet će se ove nedelje najviše baviti transportom, turizmom i upravljanjem granicama.
U međuvremenu, nakon prošlonedeljnog samita, Komisija će raditi na novom predlogu MFF-a koji bi trebalo da bude predstavljen sledeće nedelje.
Komesari će takođe učestvovati na bilateralnim sastancima, kao i na nedeljnom sastanku koledža u sredu.

Evropski parlament: Mediteranska ruta i Libija

Danas će se održati veći broj sastanaka odbora u kojima će učestvovati ECON, IMCO i LIBE. LIBE će se baviti situacijom u Libiji i na srednjemediteranskom putu, zajedno sa predstavnicima Komisije iz GD NEAR, DG HOME, zatim predstavnicima Fronteka, UNHCR-a, Lekarima bez granica, Morskog oka (Sea Eye) i Saveta Evrope.
Krajem nedelje Odbor za saobraćaj i turizam (TRAN) razmeniće mišljenja sa komesarom za saobraćaj Adinom Valean.
U međuvremenu, Pododbor za bezbednost i odbranu (SEDE) raspravljaće o izveštaju o etičkim aspektima veštačke inteligencije, robotike i srodnih tehnologija.

Evropska komisija: U pripremi predlog budžeta

Dok Komisija priprema novi nacrt dugoročnog predloga budžeta, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen će započeti svoju nedelju video-konferencijom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
Komesar Tjeri Breton održaće video-konferenciju sa ministrima zdravlja EU.
Poverenik Johanson u utorak će nastaviti svoje nedeljne, neformalne sastanke sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova EU.
U sredu će 27 komesara sazvati nedeljni sastanak koledža.

Savet EU: Koordinacija popuštanja mera

 

Danas će ministri turizma razmeniti informacije i najbolju praksu o merama pomoći koje su do sada preduzeli na nacionalnom nivou, kako bi podržali preduzeća u turističkom sektoru, koji je jedan od najviše pogođenih sektora krizom usled širenja KOVID-19. Savet EU će takođe istražiti moguće buduće akcije na nacionalnom nivou i na nivou EU, radi bržeg oporavka sektora.
U sličnom naumu, ministri saobraćaja sastaće se krajem ove nedelje kako bi dogovorili  koordinaciju popuštanje mera koje trenutno postoje u tom sektoru.
Ministri unutrašnjih poslova EU će u utorak razgovarati o situaciji na unutrašnjim i spoljnim granicama EU i razmotriti mere podrške funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i protoku robe, a baviće se i migracijama.

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium