Na EU agendi:

Plenarna sednica | Vladavina prava | Susedstvo

Ove nedelje, poslanici Evropskog parlamenta učestvuju na plenarnoj sednici koja uključuje rasprave i glasanja o uslovljavanju vladavine prava u okviru Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) 2021.-2027, Instrumenta oporavka, kao i odobrenja dvojice imenovanih za komesara, Valdisa Dombrovskisa i Maireada Mekginisa. U utorak se očekuje da Komisija predstavi svoj paket proširenja. U međuvremenu, tokom samita u utorak, lideri EU razmotriće bilateralne odnose s Ukrajinom

Evropski parlament

Na ovonedeljnom plenarnom zasedanju, poslanici će raspravljati o uslovljavanju vladavine prava u okviru VFO 2021-2027 i Next Generation EU. Zatim, poslanici EP će odlučiti za pristup dvojici novih kandidata za komesara, dajući zeleno svetlo Valdisu Dombrovskisu da preuzme trgovinski portfolio, a Maireadu Mekginisu portfolio financijskih usluga, financijske stabilnosti i Unije tržišta kapitala. Parlament će u sredu, takođe, održati glasanje o evropskom zakonu o klimi.

Evropska komisija

U četvrtak i petak, visoki predstavnik EU i potpredsednik EK, Žozep Borel i Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama, posetiće glavni grad Etiopije, radi primopredaje medicinske opreme za borbu protiv COVID-19. U utorak će se sastati Kolegijum komesara. Na dnevnom redu: Objavljivanje novog strateškog okvira za jednakost, uključivanje i učešće Roma, Komunikacija o ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan i Paket proširenja. Ovaj paket će analizirati proces pristupanja i sadržavati izveštaje o napretku kandidata, za pojedine zemlje.

Evropski savet

Čelnici će se u utorak u Briselu sastati, kako bi razmotrili bilateralne odnose EU sa Ukrajinom. Tačke dnevnog reda su, između ostalog, socijalno-ekonomski uticaj pandemije i podrška EU Ukrajini, sledeći koraci u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju, uključujući njegovo duboko i sveobuhvatno područje slobodne trgovine. Štaviše, lideri će razgovarati o sukobu na istoku Ukrajine i o nedavnim događajima u Belorusiji.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium