Beogradski bezbednosni forum organizuje razgovor generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji će biti održan 8. oktobra 2018. godine od 11:30 časova u hotelu Hajat Ridžensi Beograd.

Kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane naše zemlje i regiona, glavne su teme dijaloga koji organizuju osnivači Foruma – Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Predsednik Srbije i generalni sekretar NATO će uz moderaciju Sonje Licht razgovarati o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom sa NATO.

Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Izgradnja zajedničke budućnosti u vremenu nesigurnosti“ biće održan od 17. do 19. oktobra, takođe u Hajatu.

Na Forumu će učestvovati predsednik Austrije Aleksander van der Belen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski i makedonski premijeri Ana Brnabić i Zoran Zaev (očekujemo potvrdu), zamenici ministara spoljnih poslova Italije i Češke Emanuela Del Re i David Koneški, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana.

Centralne teme trodnevnog skupa biće budućnost razvoja Zapadnog Balkana, trendovi u odnosima unutar Evropske unije, rastući uticaj Azije i promene koje nosi četvrta industrijska revolucija. Diskutovaće se i o novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, doprinosu EU reformama u Bosni i Hercegovini, uticaju Nemačke i SAD na region, ulozi žena u politici na Balkanu, perspektivi pravde i pomirenja u regionu, kao i odnosima Zapada i Rusije, turbulencijama na Bliskom Istoku, uticaju korupcije na visokom nivou na međunarodnu bezbednost, odbrani od propagande i dezinformacija, sajber bezbednosti. Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem koji okuplja mlade i perspektivne istraživače koji će diskutovati na temu “Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata”.

Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org.

Pokrenut 2011. godine od strane tri organizacije civilnog društva, Beogradski bezbednosni forum je danas od Istanbula do Beča najprestižnije mesto susreta i dijaloga. Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.