Projekat EnlargEUrope pokreće novu seriju događaja po Srbiji Pitaj me bilo šta o EU. Gost prvog događaja pod nazivom “Pitaj me bilo šta o Poljskoj u EU” koji se održava u petak, 14. juna 2019. u Beogradu, biće Pijotr Kaščinski iz Poljske fondacije Robert Šuman.

Format debate Pitaj me bilo šta o … (Ask me Anything about…) je pogodan da publici približi određenu osobu i temu, u ovom slučaju proces evropskih integracija iz perspektive Poljske, zemlje koja je članica Evropske unije od 2004. godine.

Pijotr Kaščinski je nezavisni stručnjak za evropske poslove, specijalizovan za proces donošenja odluka u Evropi, a od 2014. je trener službenika EU pri Evropskim institutom za javnu upravu (EIPA) u Mastrihtu. Autor je bloga o evropskim izborima u Poljskoj https://2019euelectionspoland.com/.

Učesnici će imati jedinstvenu priliku da u direktnom razgovoru sa našim govornikom, postave pitanje i saznaju više o iskustvu Poljske kao članice EU, pretpristupnom procesu kroz koji je prošla, predreferendumskoj kampanji, izazovima i prioritetima, kao i o rezultatima koje je ostvarila tokom 15 godina članstva u EU.

Događaj počinje u 11 časova u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji (Kralja Milana 31/II). Đorđo Cvijović, predsednik Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji će prikupljati pitanja publike i moderirati razgovor.

Cilj projekta ”EnlargEUrope” je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja proširenja Evropske unije kroz povezivanje različitih iskustava i doživljaja evropske integracija sadašnjih građana i budućih građana EU. Projekat traje do 2020. godine i obuhvatiće različite javne događaje u Srbiji i Evropi i promotivnu kampanju na društvenim mrežama.

U projektu učestvuju partneri iz još pet zemalja – NGO ALFA Centar iz Crne Gore, GONG iz Hrvatske, Udruženje mladih za promociju preduzetništva iz Litvanije, zatim Rumunsko akademsko društvo i Poljska fondacija Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz programa EU Evropa za građane i građanke.