Evropski pokret u Srbiji i Evropski pokret u Srbiji – Lazarevac organizuju događaj Pitaj me bilo šta o Rumuniji u EU, sa gostom iz Rumunije, Konstantinom-Aleksandruom Mandom, iz Rumunskog akademskog društva RAS.

Događaj će se održati u utorak, 19. novembra 2019, u prostorijama kafea Veliki Ginko u Lazarevcu (Karađorđeva 2), sa početkom u 18 časova.

Format debate Pitaj me bilo šta o… pogodan je da publici približi određenu osobu i temu, u ovom slučaju evropske integracije iz perspektive građana Rumunije, zemlje koja prednjači u ekonomskom rastu i borbi sa visokom korupcijom u Evropi.

Rumunska privreda je u prvom kvartalu 2019. godine porasla za 5 procenata, podstaknuta rastom domaće potrošnje koji je omogućilo povećanje plata. Ove godine je, prema proceni Evropske komisije, rumunska ekonomija porasla za 3,3 posto. Na ovom nivou, Rumunija će ostati jedno od ekonomija s najbržim rastom BDP-a u regionu.

Gost debate, Konstantin-Aleksandru Manda je pravnik i aktivista za prava mladih i bolji obrazovni sistem u Rumuniji, sa širokim iskustvom u kreiranju i zagovaranju javnih politika. Njegova organizacija RAS bavi se reformom javnog sektora, insistirajući na transparentnosti i uvođenju standarda i mehanizama odgovornosti vlasti. Njihov glavni projekat je „Alijansa za čistu Rumuniju“ koja objedinjava inicijative za monitoring javnih usluga na lokalnom nivou.

Razgovor će voditi Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, a publika je pozvana da postavlja pitanja gostu direktno.

Deabata Pitaj me bilo šta o Rumuniji u EU je deo projekta ”EnlargEUrope” čiji je cilj da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja proširenja Evropske unije kroz povezivanje različitih iskustava i doživljaja sadašnjih i budućih građana EU. U projektu učestvuju partneri iz još pet zemalja – NGO ALFA Centar iz Crne Gore, GONG iz Hrvatske, Udruženje mladih za promociju preduzetništva mladih iz Litvanije, zatim Rumunsko akademsko društvo i Poljska fondacija Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz programa EU Evropa za građane i građanke.