Fakultet političkih nauka i Evropski pokret u Srbiji organizuju predstavljanje publikacija „Evropa za mene“ i „EU Pojmovnik“, u četvrtak, 28. marta 2019. godine, u Amfiteatru Fakulteta političkih nauka (Jove Ilića 165), sa početkom u 10:30.

Ovim povodom biće organizovana debata pod nazivom „Evropska integracija Srbije 10 godina nakon podnošenja zahteva za članstvo“ u kojoj će učestvovati:

  • prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka,
  • Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji,
  • Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Debatu će moderirati profesor dr Dejan Milenković, prodekan Fakulteta političkih nauka. Jezik debate je engleski bez obezbeđenog prevoda. Nisu predviđena pitanja novinara tokom debate.

EVROPA ZA MENE je zbornik radova nastalih nakon debata organizovanih u okviru projekta Evropa za mene, na teme od značaja za građane Srbije u procesu evropske integracije. Zbornik sadrži 59 tekstova stručnih autora, profesora Beogradskog i drugih univerziteta, istaknutih eksperata i istraživača u više od 15 oblasti društvenog života. Namenjen je studentima, istraživačima i svima zainteresovanima za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji i efekte reformi. Tekstovi u ovoj publikaciji nastali su uz finansijsku podršku Evropske unije.

EU POJMOVNIK predstavlja jedinstveni resurs za temeljnije informisanje o Evropskoj uniji, razumevanje institucija i politika EU, istorijskim ličnostima, politikama i trendovima razvoja, evropskim tekovinama kao i odnosa između EU i Srbije u okviru pregovaračkog procesa. Pojmovnik sadrži 251 pojam i termin, a autori su stručnjaci iz Srbije koji su vredno radili na njemu skoro 2 godine. Namenjen je studentima, naučnim radnicima, državnim službenicima i novinarima, kao i svim građanima zainteresovanim za evropske integracije i funkcionisanje EU, a dostupan je u štampanoj i elektronskoj verziji.