Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju prvu u seriji onlajn konferenciju “Srbija posle koronavirusa“ pod nazivom Vladavina prava i pitanje ljudskih prava, u utorak, 26. maja 2020. godine, sa početkom u 11 časova.

Vladavina prava i poštovanje postojećih standarda ljudskih prava, kao i promovisanja pravednog i održivog oporavka, ključni su odgovor na posledice pandemije KOVID-19.

Zaštita ljudskih prava i demokratski sistem vlasti, kao njihov jedini garant bili su na udaru neliberalnih snaga i ranije. Pandemija je, međutim, postala katalizator tih tendencija, pružajući savršeno pokriće neliberalnim idejama i nacionalističkim tendencijama.

Pitanje je u kakvom ćemo se svetu probuditi za šest meseci? Hoće li ovi napadi na naša ljudska prava postati nova normalnost? Nakon spašavanja ljudskih života (nesumnjivo najvažnije obaveze) postoji li mogućnost da povratimo i svoja ljudska prava i dostojanstvo? Ovo su neka od pitanja kojima će se konferencija baviti.

Konferenciju će otvoriti dr Maks Brendle, direktor Regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru u Fondaciji Fridrih Ebert, a učestvuju:

  • Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji,
  • Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu,
  • Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za Evropske politike,
  • Branka Latinović, diplomata, Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji,

Moderatorka: Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji

Jezik konferencije je srpski.

Za učešće je potrebno registrovati se na ZOOM platformi, nakon čega ćete dobiti lični link za učesnika. Konferenciju takođe možete pratiti uživo na Facebook i Youtube nalozima organizatora. Linkovi će biti dostupni pred događaj.