Evropski pokret u Srbiji organizuje događaj Zajedničko prevazilaženje prošlosti, koji će se održati 5. novembra 2019. godine, u Medija centru (Terazije 3, Beograd), sa početkom u 10 časova.

Događaj je deo projekta Od Varšave do Tirane: zajedničko prevazilaženje prošlosti koji sprovode Evropski pokret u Srbiji, EUROPEUM Institut za evropsku politiku (Češka), Istraživački centar Slovačke asocijacije za spoljnu politiku (Slovačka), Institut za spoljne poslove i trgovinu (Mađarska), Institut WiseEuropa (Poljska) i Akademija za evropske integracije i pregovore (Albanija), uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda.

Projekt ima za cilj da doprinese već postojećem procesu pomirenja konkretnim idejama i predlozima, zasnovanim na identifikovanim dobrim praksama proizišlim iz iskustava pomirenja u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Opšti cilj je poboljšanje procesa pomirenja u zemljama Zapadnog Balkana, na osnovu iskustava zemalja Višegradske grupe. Autori su uložili veliki trud da definišu zajednički stav o potrebi da se ubrza pomirenje mladih i ostvari regionalno vlasništvo nad procesom pomirenja na Zapadnom Balkanu (Zajednički okvirni dokument) i da se identifikuju praktična rešenja primenjena u pet slučajeva pomirenja – između Poljske i Nemačke, Češke i Slovačke, Slovačka i Mađarske, Mađarske i Srbije, Albanije i Srbije. U studijama slučajeva date su konkretne preporuke o tome kako osigurati održivost procesa pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Pogledajte agendu događaja.