Fides napustio EPP
Ovonedeljni Evropski naslovi fokusiraju se na Fidesovo povlačenje iz EPP grupe nakon glasanja za olakšavanje isključenja poslanika. Bacimo pogled na izveštavanje iz Češke, Mađarske, Španije i Slovenije.
Spaljivanje mostova
Idnes izveštava o Orbanovom izlasku iz Evropske narodne stranke (EPP) kao rezultat unutrašnjeg sukoba u stranci poslednjih nekoliko godina. Orban je uvek bio kritičan prema ciljevima EU u Mađarskoj u vezi sa pluralizmom medija, vladavinom zakona i nezavisnošču pravosuđa. Članovi EPP-a glasali su u sredu za promenu pravila kako bi se olakšalo isključenje poslanika iz stranke. Preteći ovim pravilima, Fides je napusto zasedanje. Većina čeških poslanika u EP bila je za ove amandmane. Evropski poslanik Ludek Niedermaier izjavio je: „Proteklih pet godina naglašavam da je ova situacija neodrživa i diskreditujuća za EPP“. Šefovi socijalističke i liberalne stranke, Iratke Garcia i Dacian Ciolos, Orbanovo ponašanje nazvali su nedemokratskim i toksičnim.
Ceo članak
Dosta više ribe u EP?
Indek izveštava o mogućim scenarijima sa kojima bi se Fides mogao suočiti nakon napuštanja EPP-a. Čini se da je najizvesniji razvoj stvaranje nove frakcije sa evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) i identitetom i demokratijom (ID), koji su krajnje desničarski i evroskeptični. Druga opcija je direktno pridruživanje ECR-u, međutim to će biti manje isplativo za Fidesa iz prve, jer ECR zauzima samo mali deo mesta u Parlamentu. Ako bi se pridružili ID grupi, ne bi predstavljali najveću silu u stranci i morali bi slediti put Mattea Salvinija i Marine Le Pen, sledstveno tome, i ova opcija se čini manje verovatnom. I na kraju, mogli bi ostati nezavisni i sačekati moguće prilike. Ni ovaj scenario nije bez nedostataka, jer su finansije i mogućnosti za nezavisnu stranku prilično ograničene u poređenju sa političkom grupom.
Ceo članak
Brod koji tone
Europapress izveštava o Orbanovoj izjavi od četvrtka u kojoj je branio odluku koju je doneo Fides da napusti „brod koji tone“ koji je bio EPP i formira novi evropski savez koji okuplja stranke koje brane tradicionalne hrišćanske vrednosti. U snažnoj izjavi Orban je izjavio da potencijalna nova desna alijansa mora služiti kao dom evropskim građanima koji ne žele imigrante ili multikulturalizam, onima koji nisu pali u „LGBT ludilo“ i onima koji brane hrišćanske tradicije Evrope i poštuju suverenitet država.
Ceo članak
Burni talasi na vidiku
Slovenački Times izveštava da su tri od četiri slovenska poslanika iz EPP glasala protiv promena poslovnika koji su otvorili put za isključenje Fidesa iz stranke. Navodeći vreme glasanja usred pandemije i trke vakcinacije kao razloge da se ne žuri sa promenama, poslanici EP Romana Tomc i Milan Zver izjavili su da će odluka služiti za slabljenje EPP-a, dok je evropski poslanik Franc Bogovič izjavio da će rezultat glasanje je bio tužan dan za EU ​​i EPP i da je pitanja između Orbana i Fidesa trebalo da reši lider EPP Donald Tusk.
Ceo članak