Ove nedelje nastavlja se saga o bregzitu. Istražujemo članke iz francuskih, italijanskih, belgijskih i holandskih medija, koji se bave Predlogom zakona o unutrašnjem tržištu i drugim događajima u pregovorima o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Francuska: Ne baš “funtastičan” posao

Le Figaro izveštava o padu britanske funte, nakon što se čini da su pregovori o bregzitu zapali u ćorsokak. U poređenju sa evrom, britanska funta je izgubila 1,02%. Boris Džonson je već rekao da bi, ako se EU i Velika Britanija ne postignu sporazum pre 15. oktobra, bregzit bez dogovora bio zadovoljavajući za Britaniju. Štaviše, Le Figaro citira Fajnanšel Tajms, navodeći da je stalni sekretar vladinog pravnog odeljenja, Džonatan Džons, odlučio da ode kao rezultat Džonsonove odluke da revidira dogovor o bregzitu zbog granice sa Irskom.

Glavni pregovarač sa evropske strane, Mišel Barnije, jasno je rekao da „sve što je potpisano mora da se poštuje“.

Italija: Lov u mutnom

Korijere dela Sera piše o nefleksibilnosti premijera Borisa Džonsona., za kog se sporazum mora postići pre 15. oktobra, na dan sledećeg evropskog samita. S druge strane, Brisel optužuje Džonsona da se odriče međunarodnog sporazuma i da rizikuje neposredni neuspeh pregovora. Džonson je izjavio da Velika Britanija „neće napraviti kompromis oko osnova koje čine nezavisnu zemlju“, dok Brisel insistira na tome da se mora odupreti nelojalnoj konkurenciji. Prava ribolova i državna pomoć su najvažnija pitanja. Britanci žele da zadrže mogućnost pružanja državne pomoći kompanijama i ukinu besplatan evropski pristup britanskom ribarstvu.

Belgija: Komitet u raspadu

Iz Brasels Tajmsa izveštavaju o vanrednom sastanku Zajedničkog komiteta EU i Velike Britanije, u četvrtak 10. septembra, između Maroša Šefčoviča, komesara za međuinstitucionalne odnose i predviđanje, i Majkla Gava, ministra vladine kancelarije Velike Britanije, koji obojica nadgledaju pravilno sprovođenje sporazuma između Brisela i Londona. Međutim, u sredu je britanska vlada predložila Predlog zakona o unutrašnjem tržištu koji bi obezbedio državnu pomoć i carinske odredbe koje podrivaju prethodne sporazume. Fon der Lajen je objavila na Tviteru da bi to „kršilo međunarodno pravo i podrivalo poverenje“.

Holandija: Džonsonov zaokret

De Folkskrant izveštava o unutrašnjem pogledu zvaničnika EU uključenih u dogovor. Navodno je zvaničnik EU rekao da „među nacionalnim liderima niko nije nepouzdaniji od Borisa Džonsona“. Zamenik premijera Irske, Leo Varadkar, opisao je pristup konzervativne vlade kao „kamikazu“. Sami zvaničnici EU nemaju nameru da zaustave pregovore, kako ne bi išli na ruku retorici evroskeptika iz Dauning Strita. Međutim, prema De Folskrantu, scenario dogovora do januara 2021. izgleda sve verovatniji.