Kako temperatura raste, a leto se približava, Evropljani se pitaju kako će pandemija uticati na njihove planove za odmor. Upoređujemo naslove iz Poljske, Portugala, Francuske i Švedske.

Poljska: Kraj niskobudžetnih letova?

Poljska informativna platforma Onet razmatra mere koje bi avio-industrija mogla da primeni kako bi zaustavila širenje koronavirusa nakon ukidanja ograničenja za komercijalne letove. Držeći se pravila fizičkog udaljavanja, aviokompanije već počinju da planiraju raspored koji podarzumeva da srednja sedišta ostaju prazna. Međutim, kako bi aviokompanija mogla da ostvari dovoljno profita od leta, mora se zauzeti 70% mesta. Shodno tome, avio-kompanije će morati da povećaju cenu karata. Ovo će se najviše odnositi na niskobudžetne aviokompanije koje koriste avione sa manje prostora i manjim sedištima i gde je teže omogućiti dovoljnu udaljenost između putnika. Poskupljenje avio karata jedna su od mnogih implikacija krize KOVID-19, koja bi mnogima mogla učiniti korišćenje avio-prevoza – nepristupačnim luksuzom.

Portugal: Planiranje leta i dalje neizvesno

Portugalski list Ekspreso objavio je članak o izazovima sa kojima se transportna i turistička industrija mogu suočiti ovog leta. Članak počinje upozorenjem da je malo verovatno da će visoke temperature tokom leta zaustaviti pandemiju. Istovremeno, naučnici su podeljeni oko toga da li KOVID-19 može da bude sezonski virus ili ne. U međuvremenu, većina letova je obustavljena do juna, ali ako širenje virusa nastavi da slabi, avio-kompanije bi mogle ponovo početi sa radom ovog leta. Evropska komisija iznela je plan za rešavanje ovog pitanja, predlažući postepeno ukidanje ograničenja “zaključavanja”. Prema tom planu, prvenstveno bi se omogućilo putovanje između država članica, a tek kasnije putovanja između EU zemalja i zemalja izvan EU. Aviokompanije se već pripremaju za povratak avionskog saobraćaja i nude razna rešenja za obezbeđenje sigurnog okruženja za putovanje, uključujući merenje temperature putnika, KOVID-19 testiranje sa neposrednim rezultatima i obavezne maske.

Francuska: “Home, sweet home!”

U 2019. godini, 9 miliona Francuza putovalo je u inostranstvo, ali sa koronavirusom nije predvidivo da li će Francuzi i ove godine moći da organizuju svoje odmore u inostranstvu. Sa toliko slučajeva virusa u Evropi, nekoliko zemalja se boji da će uslediti drugi talas epidemije, koji će uticati na turističku aktivnost i kretanje stanovništva. CNews prenosi da španska vlada za ovo leto razmatra mogućnost zatvaranja svojih granica za strance, lišavajući francuske turiste španske obale. Mnoge evropske granice ostaju zatvorene do daljnjeg, podrivajući šengenski prostor i slobodno kretanje. Nejasno je kada će se granice ponovo otvoriti, jer čak i države članice koje su počele da izlaze iz potpunog zatvaranja, još uvek nisu ozvaničile kada i kako će otvoriti svoje granice. EU se zalaže za koordinatni pristup, ali bez jasnog vremenskog rasporeda. Prema planu, spoljne granice EU trebalo bi da budu otvorene tek kada se reše unutrašnje granice. Svetska turistička organizacija procenjuje da će se broj međunarodnih turista smanjiti između 20% i 30% u odnosu na 2019. godinu.

Švedska: Bankrot Norvidžan Era u Švedskoj i Danskoj

Lokal Sviden izveštava da je avio-kompanija Norvidžan Era podnela zahtev za bankrot u svojim podružnicama u Danskoj i Švedskoj, zbog ljudskih resursa. To znači da će oko tri četvrtine pilota i posade izgubiti posao. Norvidžan Era navodi da paketi finansijske podrške koje nude švedska i danska vlada nisu bili dovoljno izdašni da bi zadržali pilote i kabinske posade. Norveška je, s druge strane, pristala da plati sve troškove vezane za plate celokupnog osoblja. Jakob Šram, izvršni direktor Norvidžan Era, izvinio se za posledice koje će odluka imati i izjavio da naporno radi na tome da ova norveška kompanija prevaziđe krizu. Norvidžan Er je takođe otkazala ugovore sa OSM Aviation, koja obezbeđuje kadrovske potrebe norveškoj kompaniji u Španiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Švedskoj i SAD. Stečaj je pogodio 1.571 pilota i 3.134 člana kabinskog osoblja, smanjujući broj zaposlenih na 700 pilota i 1.300 članova kabinskog osoblja u Norveškoj, Francuskoj i Italiji.