Sankcije prema Kini

Ovonedeljni naslovi daju pregled sankcija koje su EU i Kina uvele zbog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu. Bacimo pogled na izveštavanje iz Nemačke, Slovačke, Irske i Mađarske.
Zabrana  ulaska
Suddeutsche Zeitung rezimira sankcije preduzete protiv nemačkog evropskog poslanika Reinharda Butikofera, koji se suočava sa zabranom ulaska od strane kineske vlade. Buutikofer navodno nije bio iznenađen tom merom, jer ga je kineski Global Times već imenovao za evropskog poslanika “koji će biti kažnjen” pre nego što su ministri spoljnih poslova EU sproveli sankcije protiv Kine. Reinhard “Buti” Butikover je dugogodišnji zeleni političar i ne zazire od kritike Narodne Republike Kine. Sankcije protiv još četvorice evropskih poslanika smatra „drskim i smešnim“ i očekuje jasnu reakciju Evropskog parlamenta. Štaviše, kritikuje nedavni sporazum o ulaganju između EU i Kine kao prebrzo sastavljen i previše opušten u pogledu zabrane prisilnog rada.
Ceo članak
Žalosna situacija
Slovački gledalac izveštava o sprovođenju kineskih sankcija protiv slovačke evroparlamentarke Miriam Lekmann. Lekmann je primetila da Kina, umesto da reši situaciju, reagovala pretnjama i sankcijama protiv nje i drugih, izjavivši da „Ako [zemlja] nastavi sa ovakvom reakcijom, jasno će pokazati da nije konstruktivna partner, već suparnik koji podriva osnovne vrednosti i principe koji su osnova međunarodne saradnje “.
Ceo članak
Vuk u ovčijoj odeći
Irish Times izveštava o pozivu kineskog ambasadora Lu Shaiea od strane francuske vlade zbog tvitova koje je postavljao ciljajući francuske članove parlamenta i istraživača koji je branio prava poslanika da ode na Tajvan u misiju utvrđivanja činjenica. Poziv Lua, koji je poznat kao jedan od agresivnih diplomata „vuka vuka“ Si Đingpinga, najnoviji je znak povećane napetosti između Kine i zapadnih vlada zbog progona Ujgura u Sinđijangu, kao i sve jačeg vojnog i diplomatskog pritiska Pekinga na Tajvan . Ovo nije prvi put da je Lu pozvan, jer ga je ministar spoljnih poslova Jean-Ives Le Drian pozvao prošlog aprila zbog kineske propagandne kampanje o tome kako je svet podneo pandemiju koronavirusa, uključujući i ono što je Le Drian nazvao „klevetama“ protiv francuskih zdravstvenih radnika u domovima za negu.
Ceo članak
Dupli standardi
Hungari Todai predstavlja rezime nedavnih izveštaja ugarske štampe u vezi sa situacijom sa Kinom. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto izjavio je u ponedeljak da „EU ne bi trebalo da remeti saradnju sa Kinom usred pandemije“, ističući da sama EU ne brani ljudska prava na evropskoj teritoriji, pozivajući se na „sve neprijateljskiji stav ukrajinska vlada prema tamošnjoj mađarskoj manjini “. Andras Rostovanii, izveštavajući u Neszavi, optužuje Szijjartoa da je „potčinjen“ kineskom režimu – prateći „beskrupulozno pragmatičnu“ mađarsku spoljnu politiku. U publikaciji 888, Imre Schuller piše u prilog Szijjartovom stavu i naglašava činjenicu da je mađarska poslanica u Evropskom parlamentu Katalin Cseh „ravnodušna prema nevolji mađarskih Mađara u Ukrajini“, dok se trudi da se bori za ujgursku manjinu u Kini.
Ceo članak