Dok francuski zakonodavci donose kontroverzni zakon koji bi učinio nezakonitim deljenje fotografija policijskih slike službenika u ‘zlonamerne svrhe’, pariska policija optužena je za nasilno rasformiranje izbegličkog kampa u gradu. Razmatramo francuske, nemačke, austrijske i litvanske članke.

Evropske vesti su evropsko nedeljno glasilo Međunarodnog evropskog pokreta koji ističe medijske perspektive iz svih delova Evrope. Kliknite ovde da se pretplatite.

Nemačka: Mediji pod pritiskom

Süddeutsche Zeitung izveštava o novom francuskom zakonu o “Globalnoj bezbedosti” koji je izazvao talas protesta. Zakon, koji je predložen od strane stranke francuskog predsednika Makrona, La République en Marche, cilja da reguliše saradnju između nacionalne policije i žandarmerije, privatnih službi osiguranja i lokalne gradske policije.
Međutim, ministar unutrašnjih poslova, Žerald Darmanin dodao je tekst, koji većina francuskih novinskih agencija vidi kao napad na slobodu štampe.

Kontroverzni članak navodi kao krivično delo – snimanje policajaca na dužnosti, a zatim distribuciju tih slika. Svako ko ga prekrši, može biti kažnjen sa do godinu dana zatvora i novčanom kaznom do 45.000 eura. Prema zastupniku La République en Marche, govor mržnje protiv policije značajno se povećao na društvenim mrežama. Branio je Član 24. rekavši da se radi o “povratku moći u ratu fotografija. ”

Francuska: Osnovne slobode

Ouest France izveštava o kontroverznom zakonu u svetlu usvajanja izveštaja 2018-2019 o osnovnim pravima u Evropskoj uniji. Evropski parlament usvojio je ovaj izveštaj u četvrtak, 26. novembra 2020. Posebno, zastupnici u Evropskom parlamentu oštro su osudili napore određenih država članica da oslabe podelu vlasti i nezavisnost pravosuđa. Izveštaj je usvojen sa samo 330 glasova za, protiv 298 i 65 suzdržanih; neobično zbijen rezultat. Desničarska stranka EPP usprotivila se izveštaju zbog određenih elemenata, prisutnih u tekstu. Na primer, izveštaj je kritikovan jer je sadržao predlog za uspostavljanje programa humanitarnih viza za azilante.

Takođe, u nekoliko zemalja EU, pritisak i maltretiranje novinara se povećava. “Nije samo zbog Poljske i Mađarske. Upozorava nas i situacija u Francuskoj,” upozorava francuska evropska poslanica S&D Silvija Gilaum. U Francuskoj su nedavno održane demonstracije u znak izazova zakonu o globalnoj bezbednosti, koji je usvojen ove nedelje u Nacionalnoj skupštini. Francuska delegacija stranke La France Insoumise je procenila, „s obzirom na opštu klimu policijskog nasilja u Francuskoj i pretnje vladavini zakona Zakonom o globalnoj bezbednosti, Komisija mora intervenisati, kako bi navela francusku vladu na obrazloženje ”.

Austrija: Prve žrtve

Der Standard piše o protivljenju francuskom Predlogu zakona o bezbednosti, koji povezuje predloženi zakon sa nedavnim rasformiranjem izbegličkog kampa u Parizu. Čak i francuski ministar unutrašnjih poslova, Žeralda Darmanina, policija je “šokirala” operacijom na Trgu republike u Parizu. U utorak uveče, policijske jedinice su izvukle izbeglice iz svojih šatora. Aktivisti su pretučeni a policija je protiv njih upotrebila suzavac. Iste noći, slike oružane policijske akcije kružile su Internetom.

Predstavnici vladajuće stranke La République en Marche (LRM) priznali su da je bilo “ekscesa” od strane
policije, tokom demontaže izbegličkog kampa. Darmanin se distancirao od očiglednog nasilja pojedinih policajaca i tražio je izveštaj o incidentu. Ipak, ministar još uvek pokušava da spasi kontroverzni zakon o bezbednosti, koji je dobio puno protivljenja levičarskih stranaka, sindikata i Zelenih. Član 24. u Zakonu o globalnoj bezbednosti zabranjuje demonstrantima i novinarima distribuiranje fotografija i video zapisa policajaca ako slike utiču na „fizički ili psihički integritet“ tih osoba. Erik Kokerel, poslanih radikalne levice, opisao je član 24. kao „napad na slobodu
medija “, dodajući da„ niko ne bi pričao o ovom policijskom nasilju da nije bilo njegovih fotografija. ”

Litvanija: Pariske neprilike

Delfi izveštava o incidentima u Parizu između izbeglica i policije. Prošlog ponedeljka, policija je upotrebila suzavac prema stanarima kampova u Parizu, osnovanih u znak protesta zbog prethodnog proterivanja stotina migranata iz drugih kampova, koji su bili prisiljeni da se presele na ulice u centru glavnog grada. Volonteri su pomogli u gradnji oko 500 šatora, koje su migranti brzo zauzeli. Oko sat vremena kasnije, policija je stigla da bi demontirala šatore. “Oni su previše okrutni ”, rekao je Šabudin, 34-godišnji Avganistanac, izbačen iz svog šatora. “Mi samo želimo krov nad glavom.”

An Idalgo, gradonačelnica Pariza, napisala je pismo ministru Darmaninu, osuđujući “brutalnu i nesrazmernu upotrebu sile”, dodajući da takve akcije u glavnom gradu „nažalost nisu bez presedana. ” Pariz je postao jedno od glavnih mesta za privremeni smeštaj migrantima, koji stižu u Evropu – šator logori su nastajali relativno često, ali svaki je po kratkom postupku demontiran od strane policije. Tamo su hiljade ljudi, koji se nadaju da će stići u Englesku. U međuvremenu, vlada je već uveliko kritikovana zbog novog Zakona o bezbednosti. Grupa javnih ličnosti, uključujući reditelja Kosta-Gavrasa i bivšu fudbalerku Lilian Turam, napisala je otvoreno pismo ove nedelje, zahtevajući ukidanje zakona.