Treći Evropski čas u okviru projekta ’’EnlargEUrope’’ održan je 14. maja u Tehičkoj školi u Požegi, a u ulozi vršnjačkih edukatora našle su se aktivistkinje Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji, Marija Mitić i Nevena Marinčić. Učenici i učenice su imali priliku da saznaju nešto više o značaju institucija EU koje direktno utiču na neometano funkcionisanje Unije i njenih država članica.

Neformalna atmosfera na času, kao i velika zainteresovanost i želja za sticanjem novih znanja, podstakla je učenike da slobodno postavljaju pitanja, a najčešća koja su ih zanimala bila su vezana za pristupanje različitim programima za mlade koje pruža EU, između ostalog i Erasmus programu razmene.

Nakon Tehničke škole, još jedan čas na istu temu održan je grupi srednjoškolaca u prostorijama NVO Forca. Najčešća pitanja koja su učenici i učenice postavljali vršnjačkim edukatorkama odnosila su se na život njihovih vršnjaka u Evropskoj uniji, koristi od pristupanja Srbije Uniji, kao i programima EU koji su dostupni mladima. Evaluacije nakon časa pokazale su da mladi u velikoj meri podržavaju uvođenje ovakve vrste nastave u srednjoškolske kurikulume.

Projekat “EnlargEUrope sprovodi Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Poljske i Litvanije. Cilj projekta je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja procesa proširenja kroz povezivanje prošlog i aktuelnog iskustva građana sadašnjih, ali i budućih građana Evropske unije. Projekat sufinansira Evropska unija kroz program Evropa za građane i građanke.

Naredni Evropski časovi biće održani nakon letnjeg raspusta u Prijepolju i Sremskoj Mitrovici.