Na redovnoj godišnjoj skupštini Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) izabrano je novo rukovodstvo organizacije. Dosadašnjoj potpredsednici Jelici Minić poveren je dvogodišnji mandat na mestu predsednice Pokreta, dok su potpredsednici ostali Vladimir Međak i Aleksandar Simurdić kojima su se pridružili prof. Ivan Vujačić, predsednik Foruma za međunarodne odnose i Goran Lapčević iz Evropskog pokreta u Srbiji – Kruševac.

Nova generalna sekretarka je Zvezdana Kovač, nekadašnja direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE).

Na skupštini održanoj u petak, 7. ferbuara, u Beogradu, u prisustvu članova Pokreta i brojnih prijatelja i saradnika EPuS-a, usvojeni su godišnji finansijski i izveštaj o radu organizacije.

Evropski pokret se srdačno zahvalio za predan rad i zalaganje dosadašnjem predsedniku profesoru Mihailu Crnobrnji, koji je tu funkciju obavljao u dva mandata, kao i bivšim generalnoj sekretarki Suzani Grubješić i zamenici Dini Rakin.

Protekle godine Evropski pokret u Srbiji bavio se projektima i istraživanjima u vezi sa promenom Ustava i odnosima u regionu, zagovarao izmene nacrta Zakona o socijalnom preduzetništvu, pratio proces evropske integracije Srbije i unutrašnje promene u Evropskoj uniji. Organizovano je više od 80 događaja u 20 gradova Srbije, a najviše pažnje izazvali su Beogradski bezbednosni forum i konferencije o izborima za Evropski parlament i o promeni Ustava Srbije.

________________________________________

Evropski pokret u Srbiji je udruženje građana od 1992. godine u Srbiji deluje kao nezavisna i neprofitna organizacija civilnog društva koja se bavi istraživanjem, edukovanjem i zagovaranjem evropskih integracija.

Jelica Minić – ima široko radno iskustvo u različitim institucijama i organizacijama: mediji, naučne ustanove, nevladine organizacije, državna administracija i medjunarodna organizacija. Vezana je od samog početka za Evropski pokret u Srbiji i jedna je od njegovih prvih članova i osnivača.  U periodu 1994-2000. bila je generalna sektetarka organizacije, zatim od 2015-2019. predsednica Foruma za međunarodne odnose, a u više navrata i potpredsednica. Bavila se više decenija naučno-istraživačkim radom u oblasti međunarodne ekonomije, komparativnih studija međunarodnih odnosa, evropske integracije i regionalne saradnje, kao i osmišljavanjem i vođenjem projekata nacionalnog i međunarodnog značaja (Institut za međunarodnu politiku i privredu, Centar za strategijske studije i Institut ekonomskih nauka). Radila je u državnoj administraciji (Ministarstvo inostranih poslova, 2000-2004.) i regionalnoj medjuvladinoj organizaciji (Savet za regionalnu saradnju, 2008-2013).  Doktor je ekonomskin nauka i objavila je veliki broj članaka, studija, poglavlja knjiga, konferencijskih saopštenja u domaćim i inostranim publikacijama.

Zvezdana Kovač –  više od 20 godina radi na vodećim pozicijama, kako u neprofitnom sektoru, tako i u medijima na Zapadnom Balkanu. Bila je izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), regionalne organizacije civilnog društva koja promoviše izgradnju demokratskih, pluralističkih i miroljubivih društava, zagovarajući principe društvene odgovornosti, održivog razvoja i pomirenja u regionu. Pre nego što se pridružila CDRSEE 2010. godine, Zvezdana je radila kao novinarka i bila na rukovodećim pozicijama u različitim TV stanicama širom regiona. Bila je glavna urednica na nacionalnoj televiziji SR Jugoslavije. Diplomirala je srpsko-hrvatski jezik i jugoslovensku književnost.  Govori engleski i grčki jezik.