Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji pruža punu podršku protestima građana širom zemlje i njihovim opravdanim zahtevima za smenu osione i bahate vlasti na svim nivoima. Pridružujemo se  zahtevima građana za smenu režima  koji ozbiljno ugrožava, ionako krhke, temelje demokratije u Srbiji, urušava rad bitnih institucija pravne države (Skupštine, pravosuđa, Zaštitnika građana), guši slobodu medija i lična prava građana i ubrzano se pretvara  u ličnu vlast jednog čoveka. Pridružujemo se  onima koji traže demokratski uređenu državu i obnovu i izgradnju urušenih institucija Republike Srbije kao pravne i demokratske države, društva slobodnih građana i slobodnih medija.

U spoljnoj politici Srbija je deklarativno i dalje za ulazak u Evropsku uniju,  ali se u poslednje dve godine zapravo udaljava od EU i upadljivo približava Putinovoj Rusiji. Ovaj zaokret izaziva našu duboku zabrinutost,  jer je višestruko poguban za Srbiju i sve njene građane. Preti izolovanjem zemlje od demokratskog sveta i zaostajanjem u ekonomskom i društvenom razvoju.

Istovremeno upozoravamo da  je negovanje dobrih odnosa sa susednim zemljama temelj svake mudre vlasti. Od 2000. godine, politički odnosi Srbije sa susednim državama nastalim raspadom Jugoslavije  (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora), nažalost  nikad nisu bili  gori nego što su danas – opterećeni prošlošću i nacionalizmom, umesto da budu usmereni ka zajedničkoj budućnosti celog regiona u Evropskoj uniji. Aktuelna vlast i vladajuća stranka za to snose najveću odgovornost.

Sloboda medija, negovanje kritičkog mišljenja i poštovanje opozicije čine suštinu demokratije i obavezu svake demokratske vlasti. A u nas su upravo te demokratske tekovine najviše ugrožene. Preko  podanički poslušnih tabloida i većine elektronskih medija, uključujući i Javni servis RTS,  vlast beskrupulozno blati  opozicione stranke i njihove lidere, kritički nastrojene novinare i intelektualce. Bez dokaza  i nekažnjeno naziva ih svakodnevno lopovima, izdajnicima, stranim plaćenicima, a da oni najčešće nemaju nikakvu mogućnost da u tim medijima opovrgnu takve optužbe i klevete.

Ako za   ravnopravne  uslove na izborima i približno jednaku zastupljenost u medijima, ne mogu da se izbore u institucijama države,  nezadovoljnim građanima i opoziciji ne ostaje ništa drugo, nego   da se za svoja prava demokratski i politički bore na ulici, građanskim protestima i neposlušnošću za demokratsku Srbiju.

 

Forum za međunarodne odnose je najstariji forum Evropskog pokreta u Srbiji. Nastao je 1995. godine, sa težnjom da doprinese stvaranju institucionalnog okvira u kojem će se na bazi punog poštovanja evropskih vrednosti, ljudskih prava i sloboda voditi kvalifikovana rasprava o svim relevantnim aspektima međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa. Forum okuplja stručnjake i stručnjakinje u oblastima spoljne politike, diplomatije, ekonomije i međunarodnog prava.

Informacije: Maša Živojinović, masa.zivojinovic@emins.org, 063/8369279;  Jelica Minić, 063/7420116