Evropska unija i zemlje članice, delujući zajedno kao „Tim Evropa“, odlučile su se za obimnu i odlučnu akciju kako bi umanjile negativne uticaje pandemije KOVID-19. Programi Evropske unije, kao i prioriteti, izmenjeni su u cilju pomoći partnerskim zemljama i rešenju problema prouzrokovanog koronavirusom.

Jelena Đurić, Članica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji

KOVID-19 pogodio je sve nas, bez obzira ko smo i odakle smo. Dokle god postoji virus negde u svetu, nismo sigurni. Broj smrtnih slučajeva premašio je pola miliona. Kao da to nije dovoljno, širom zemaljske kugle ljudi gube svoje izvore prihoda i nisu u stanju izdržavaju sebe i svoje porodice. KOVID-19 postao je najveći i primarni globalni problem, koji samim tim zahteva i globalni odgovor, to jest globalno rešenje.

Evropska unija i zemlje članice, delujući zajedno kao „Tim Evropa“, odlučile su se za obimnu i odlučnu akciju kako bi umanjile negativne uticaje pandemije. Programi Evropske unije, kao i prioriteti u potpunosti su izmenjeni, a sve u cilju pomoći partnerskim zemljama i rešenju problema prouzrokovanog koronavirusom.

Zajedničkim delovanjem EU-a prvenstveno je trebalo odgovoriti na zdravstvenu krizu nastalu pri samom proglašenju pandemije, kao i na humanitarne potrebe, zatim ojačati zdravstvene i sanitarne sisteme partnerskih zemalja te njihove istraživačke kapacitete i pripravnost za suočavanje s pandemijom.Takođe, bilo je neophodno ublažiti i socioekonomske posledice krize.

Virus ne poznaje granice. Za suočavanje s ovim globalnim izazovom potrebna je čvrsta međunarodna saradnja. Evropska unija neumorno radi na suzbijanju pandemije. Znamo da samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti širenje koronavirusa u svetu.”  Iz tog razloga, Evropska komisija organizovala je online, odnosno virtuelnu donatorsku konferenciju kako bi se zajedničkim snagama mobilizovala potrebna sredstva i pružila podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, – predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Virtuelna donatorska konferencija održana je 4. maja 2020. godine pod nazivom “Coronavirus Global Response”. Na poziv Evropske unije odazvale su se Francuska, Nemačka, Španija, Norveška, Velika Britanija, Kanada, Japan, Saudijska Arabija, Italija i lideri zemalja regiona. Takođe, na konferenciji su učestvovali i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Guteres i generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus. Iskusne i ugledne organizacije takođe su se pridružile ovoj inicijativi Evropske komisije, uključujući i Fondaciju Bila i Melinde Gejts. Učesnica konferencije bila je i Srbija.

Ursula von der Lajen je tada izjavila da je konferencija “prekretnica” i da je taj dan, 4. maj, “dan kada se svet udružio”.

Na konferenciji je prikupljeno 7,4 milijarde eura i ovaj novac namenjen je istraživanju, prevenciji, dijagnostici i lečenju. Međutim, to nije sve. Od 4. maja kada je ova inicijativa zaživela, do 27. juna kada je održana još jedna konferencija, prikupljeno je ukupno 15,9 milijardi eura. Na ovoj, drugoj po redu konferenciji prikupljeno je 6,15 milijardi eura. Detaljniji izveštaj sa konferencije možete pogledati ovde.

Evropska komisija je na konferenciji, u saradnji sa organizacijom “Global citizen”, organizovala i online kocert za prikupljanje sredstava. Na koncertu su učestvovale brojne zvezde, među kojima su Šakira, Majli Sajrus, Džastin Biber, Ašer i drugi.

Ono na čemu su insistirali učesnici konferencije jeste da je potrebno razviti globalnu saradnju i globalni pristup u suzbijanju pandemije. Kako je francuski predsednik Emanuel Makron rekao: “Odbacimo pristup svako za sebe, nastavimo zajedno dalje”.

#UnitedAgainstCoronavirus #StrongerTogether #GlobalResponse