U Nišu je proše nedelje organizovan događaj Pitaj me bilo šta o državljanstvu EU sa gošćama iz Hrvatske. Tokom više od sat vremena, učesnici su imali prilike da u direktnom razgovoru sa Martinom Horvat i Lucijom Dumančić iz priznate organizacije Gong, čuju više o iskustvima građana Hrvatske u Evropskoj uniji.

“Građani Hrvatske su članstvom dobili nove mogućnosti na nivou EU. Neki problemi se prosto moraju rešavati na višim instancama i zato je važan projekat Evropske unije”, rekla je Martina. Ona je govorila o građanskoj participaciji na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Na pitanje da li je moguće da neka država prilikom procesa evropskih integracija izgubi nacionalni identitet, Lucija Dumančić je objasnila da evropski identitet zapravo nadograđuje nacionalni identitet.

“Moguće je postići rešenje na adekvatan način i zadržati nacionalni identitet. Treba uvideti kompatibilnost vrednosti koje negujemo”, dodala je Martina.

Učesnici su u velikoj većini isticali da njima takav sistem vrednosti, ako se uspostavi, može stvoriti osećaj pripadnosti i zajedničkog identiteta, koji nikako ne bi mogao narušiti postojanje nacionalnog.

Pri kraju je zaključeno da se primenom javnih politika, povećanjem značaja građanske participacije, kao i necenzurisanim informisanjem građana i građanki može poboljšati kvalitet života.

Projekat EnlargEUrope sprovodi Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Poljske i Litvanije. Cilj projekta je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja procesa proširenja kroz povezivanje prošlog i aktuelnog iskustva građana sadašnjih, ali i budućih građana Evropske unije. Projekat sufinansira Evropska unija kroz program Evropa za građane i građanke.