Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji u utorak je predstavio Paket proširenja za 2020. godinu i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.
Godišnji paket proširenja sadrži pojedinačne izveštaje o zemljama, kao i procene o implementaciji politike proširenja EU, ocenu ključnih političkih i ekonomskih reformi i preporuke za svaku zemlju. Program ulaganja za Zapadni Balkan ima za cilj jačanje ekonomskog rasta u regionu, uključujući tu i kroz energetsku, transportnu, zelenu i digitalnu politiku. Za sada je glavni fokus – pomoć u oporavku regiona od zdravstvene i ekonomske krize.

Evropska komisija pojačava svoje napore na ponovnom jačanju procesa proširenja za Zapadni Balkan. Ranije ove godine, uoči pandemije, Evropski savet odlučilo je da podrži otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

 

Predlozi za čitanje

Evropska komisija ∂ Komunikacija o politici proširenja EU 2020

Poboljšanje procesa pristupanja (februar 2020)

Evropski pokret u Albaniji ∂ „Razvoj ili preokret: institucionalne reforme i demokratski legitimitet u Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori“

Evropski pokret u Srbiji ∂ “Regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu – postoji li stub civilnog društva?”

Važni datumi

7-9. oktobar Očekuje se poseta komesara Varheljija regionu i predstavljanje izveštaja i Investicionog plana

Oktobar Beogradski bezbednosni forum

Novembar Samit Zapadnog Balkana u Sofiji


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium