Dve alumnistkinje OEBS Akademije dijaloga, Anja Anđušić iz Beograda i Erna Salihu iz Prištine prenose svoje iskustvo sa programa, ne krijući koliko im je značilo povezivanje sa drugim mladim ženama sličnih interesovanja i koliko će im to tek značiti u daljem profesionalnom razvoju i davanju doprinosa procesu pomirenja dva naroda, zauzimajući snažniju ulogu u promovisanju ravnopravnosti polova u politici, ekonomiji i javnom životu.

Maja Mihajlović, Članica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji

Od kada je prvi put održana te 2015. godine, OEBS Akademija dijaloga je mladim ženama iz Beograda i Prištine pružila dragocenu priliku da prevaziđu barijere u komunikaciji i ostvare lične kontakte jedna sa drugom, razmene stavove o izazovima sa kojima se društva suočavaju, ali i da prodiskutuju o problemima od zajedničke zabrinutosti.

Akademija se organizuje svake godine  pod okriljem Inicijative „Sledite nas“  uz podršku Misije OEBS-a na Kosovu* i Misije OEBS-a u Srbiji u okviru njihovog rada na unapređenju učešća žena u dijalogu i procesima rešavanja konflikta i odlučivanja.

Svake godine, organizatori vredno rade na kreiranju dvonedeljnog programa, koji sadrži intezivne vežbe izgradnje tima, predavanja i susrete sa međunarodnim stručnjacima na teme poput dijaloga, pomirenja, žena u politici, stavova o dijalogu sa istaknutim ženama iz Beograda i Prištine – članicama inicijative ’’Sledite nas’’.

Ali, program se time ne završava! Učesnice programa sastaju se na razmenama alumnistkinja i ostaju u kontaktu, kako bi kroz saradnju na zajedničkim projektima još više učvrstile svoje prijateljstvo i time promovisale kulturnu razmenu.

Dve alumnistkinje OEBS Akademije dijaloga, Anja Anđušić iz Beograda i Erna Salihu iz Prištine prenose svoje iskustvo sa programa, ne krijući koliko im je značilo povezivanje sa drugim mladim ženama sličnih interesovanja i koliko će im to tek značiti u daljem profesionalnom razvoju i davanju doprinosa procesu pomirenja dva naroda, zauzimajući snažniju ulogu u promovisanju ravnopravnosti polova u politici, ekonomiji i javnom životu.

  1. Uspešno si završila Akademiju dijaloga za mlade žene. Koja je bila tvoja motivacija da se uključiš u ovaj projekat Misije OEBS-a?

Erna: Kao građani najmlađe države u Evropi, još uvek se susrećemo sa pitanjima usvajanja politika, zasnovanih na vrednostima poput građanskih sloboda, socijalne pravde i solidarnosti, jednakosti i borbe protiv diskriminacije. Ovaj program mi je bio sjajna prilika da proširim svoje znanje i praktične veštine u tome kako biti aktivan, upzonati nove ljude i izgraditi konekcije.

Kao aktivistkinja, volonterka i učesnica u različitim treninzima trudila sam se da unapredim zajednicu u kojoj živim. Moja radoznalost, poznavanje različitih oblasti kao i sposobnost da jasno pričam, pišem i čitam na tri glavna jezika Kosova* je sjajan podstrek mojoj ambiciji, naročito po pitanju saradnje sa drugim zajednicama, kako bi se izgradili mostovi i srušile barijere.

Takođe, veoma me privukla prilika da budem deo zajednice, jer samo zajedno možemo stvoriti zdravo okruženje u mestu, u kome živimo. Ovaj program je usmeravao moju težnju ka sve konkretnijem polju učenja, jer se mi na Kosovu* bavimo izgradnjom mira, uključivanjem zajednice, ljudskim pravima, političkim i socijalnim pitanjima, kao i pitanjima kao što su pol, etnička ravnopravnost.

Anja: Već nekoliko godina moja interesovanja najviše su usmerena ka temama kao što su rodna ravnopravnost, feminizam, aktivizam i rad na očuvanju mira i stabilnosti. Akademiju sam videla kao program gde mogu da prikupim neophodno teorijsko znanje od ekspertkinja koje su sa nama radile i govorile upravo na ove teme.

Pre učešća na Akademiji bavila sam se i ratovima devedesetih, suočavanjem sa prošlošću i regionalnom saradnjom, a ljudska prava i pogotovo ženska prava su oduvek bila moja najveća strast i najveći pokretač. Zbog toga je ovaj program, gde se sve ove teme preklapaju, delovao kao dobar izbor.

  1. Akademija ti je pružila priliku da razmeniš stavove sa mladim ženama iz Beograda i Prištine. Koliko ti je bilo zanimljivo da otkriješ sa kakvim se izazovima suočavaju aktivistkinje na početku svoje političke karijere?

Erna: Bilo je to neverovatno iskustvo, prožeto razmenjivanjem zabrinutosti i izazova, sa kojima su suočavaju naše zajednice. Stvorena je snažna povezanost među ženama na ovom programu, jer je svaka na svoj način izuzetna i impresivna, posebno u smislu ambicije, potencijala i podrške koju pruža, dok smo se fokusirale na stvari koje nas ujedinjuju, a ne one koje nas čine različitima.

Anja: Veoma sam zahvalna na prilici da upoznam i razgovaram sa neverovatnim, pametnim i obrazovanim ženama koje dolaze iz različitih sredina i imaju drugačije životne priče, ali studiraju i rade u bliskim oblastima, jer su definitivno ostavile ogroman utisak na mene. Takođe, jedan od glavnih zaključaka je bio i taj da se žene sa Kosova* i žene iz Srbije suočavaju sa veoma sličnim problemima i diskriminacijom. Upravo zbog toga verujem da ženska solidarnost postoji i da mora da se radi na njenom jačanju i izgradnji jer je ugrožena podelama koje postoje između naša dva društva, a bez te solidarnosti nemoguće je dovesti naša društva do većih promena.

  1. Radi li se u ovom momentu dovoljno na osnaživanju žena da se politički angažuju? Koliko je društvo blizu ili daleko od rodne ravnopravnosti u politici?

Erna: Političko ponašanje na Balkanu snažno je vezano za svoje diktatorske korene. Uskraćivanje položaja nekome ko ima više ambicija i iskustva u donošenju odluka nije povezano sa polom, već ima veze sa pojedincima koji nisu u stanju da shvate da je neko stručniji od njih. Ni žena, niti bilo ko drugi, ne sme čekati Vladu da bi reagovali. Ako nešto treba da se uradi, samo treba da budemo odlučni.

Državne institucije daju dobre primere osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti, osnažujući ženu na pozicijama donošenja odluka. Ravnopravnost polova u politici i u drugim segmentima društva, svakim danom se približava, kao rezultat snažne žene za koju je reč “odustati” nepoznata.

Anja: Ove godine promenjen je zakon o izboru narodnih poslanika u Srbiji tako da je obavezno da se na izbornim listama nađe 40% žena, umesto 30% kao što je to do sada bilo. Ovo je naravno veliki pomak i zaslužuje svaku pohvalu, ali to ne znači da je dovoljno da bi se u parlamentu ostvarila rodna ravnopravnost.

Optimistična sam po pitanju budućnosti žena u politici i generalno stanju ženskih prava u Srbiji, jer vidim velike generacijske razlike u stavovima. U svakoj generaciji žene su napravile ogroman pomak u ovoj borbi i moja uloga je da isto to uradim za generacije žena koje dolaze.

  1. Zašto je važno da i žene imaju svoje mesto i uticaj u društveno političkom životu? Koliko u tome pomaže OEBS Akademija dijaloga za mlade žene?

Erna: S obzirom na to da žene čine više od polovine stanovništva na Kosovu*, njihovo mesto zaslužuje glas koji je reprezentativan i uticajan, kao i glas muškaraca. Uzori su važni kod oba pola kako bi se stvorile zdrave i brižne generacije sa kritičkim mišljenjem. Ove promene možemo napraviti samo zajedno. Akademija dijaloga za mlade žene pomogla nam je da stvorimo snažne mostove za ceo život i razbijemo predrasude, pružajući nam priliku da proširimo svoje znanje i praktične veštine u aktivnom i vizionarskom delovanju.

Anja: Iako zadatak žena u politici nije da se bave isključivo ženskim pravima, već uređenjem svih segmenata društva jednako kao i muškarci, bez političarki u strukturama moći će političari ostati slepi na probleme svih žena jer ne vide da su privilegovani u odnosu na njih. Programi kao što je OEBS Akademija pružaju ženama neophodnu podršku i što je možda i bitnije, zajedničku platformu uz pomoć koje mogu zajedno da rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

 

________

Predlažemo da pročitate i tekst Jelene Lončar ’’Sledite nas: susreti žena Srbije i Kosova*’’ objavljen u publikaciji Evropskog pokreta u Srbiji – ’’Kada su se voleli Srbi i Albanci’’, koji možete besplatno preuzeti ovde.

________

* Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova*.