Ovogodišnji ciklus tematskih radionica u okviru Škole EU integracije smo završili radionicama i predavanjima o bezbednosti i o lokalnom ekonomskom razvoju. Naši polaznici su imali prilike da sa ekspertima razgovaraju o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova, kao i o potencijalima za lokalni ekonomski razvoj i socijalno preduzetništvo.

U Kosovskoj Mitrovici je u petak 23. novembra, održana radionica na temu značaja oblasti slobode, pravde i bezbednosti. U procesu reformi u okviru Poglavlja 24, kao i o civilnom nadzoru i proceni integriteta policije, polaznici su razgovarali sa Bojanom Elekom iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Drugi deo radionice je bio usmeren na primenu stečenih znanja na konkretnom primeru praćenja jedne preporuke Evropske komisije i izrade izveštaja iz senke. Drugog dana, polaznici su sa Platorom Avdiu iz Kosovskog centra za bezbednosne studije govorili o bezbednosnim problemima na severu Kosova.

Polaznici ŠEI u Gračanici, u okviru modula održivi razvoj imali su priliku da od Dine Rakin, iz Evropskog pokreta u Srbiji, čuju više o socijalnom preduzetništvu kao motoru razvoja na lokalu.

Na samom početku predavanja razgovaralo se o razlikama između socijalne ekonomije i ekonomije u doba socijalizma. Dina Rakin je istakla da je važno imati na umu da socijalna preduzeća brinu o profitu, ali da višak profita odlazi u rešavanje određenog problema koji je od značaja za društvo. Polaznici su ukazali na to da je u Gračanici postojao socijalni inkubator, gde su bili uključeni ne samo socijalno ugroženi ljudi već svi zainteresovani, a zamisao je bila da se bave proizvodnjom autentičnih proizvoda. U praksi se pokazalo da je jako teško pronaći održivost za ovakav vid proizvodnje, jer se nakon završetka projekta socijalni inkubator nažalost ugasio.

U  dugom delu radionice razgovaralo se o osnovnom konceptu lokalnog ekonomskog razvoja koji je predstavio Arsim Nimanaj iz CREATE Fondacije.

Drugog dana, predavanje su održali Branka Perović, direktorka Regionalne razvojne agencije za Kosovo i Metohiju i Vladan Jeremić iz RARIS-a o prekograničnoj saradnji u kontekstu lokalnog ekonomskog razvoja, a završno predavanje bilo je o održivom razvoju na Kosovu, koje je polaznicima održao Ljubiša Mijačić.

Naredna planirana aktivnost je studijska poseta Beogradu koja će se održati 6. i 7. decembra, gde će polaznici razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora, posetiti Narodnu skupštinu Republike Srbije, Ministarstvo za evropske integracije, a za sam kraj studijske posete, planiran je sastanak sa predstavnicima NKEU.

Kosovska fondacija za otvoreno društvo, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NGO AKTIV-om, pokrenula je 2014. godine Školu evropske integracije za ključne aktere na severu Kosova. Ove godine, organizacionom timu se pridružila i organizacija Komunikacija za razvoj društva iz Gračanice, što će doprineti širenju Škole i postizanju boljih rezultata u drugim lokalnim zajednicama. Više o projektu pogledajte ovde.

 

 

Škola evropske integracije 2018