Project Description

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je od osnivanja želeo da u što većoj meri decentralizuje svoje aktivnosti i obezbedi horizontalno umrežavanje, što je dovelo do osnivanja lokalnih veća EPuS-a u različitim gradovima i opštinama i razvoja jedne od najvećih mreža u nevladinom sektoru u Srbiji.

Lokalna veća EPuS-a su nastala kao posledica iskazanog interesovanja i inicijative članova EPuS-a u određenim sredinama, odnosno kao rezultat inicijative građana i demokratskog procesa “odozdo na gore” (eng. bottom up). EPuS je osnivanje lokalnih veća započeo još 1996. godine, polazeći od uverenja da članovi u lokalnim većima imaju najbolji mogući uvid u stanje u lokalnoj zajednici, a samim tim i najbolje ideje za poboljšanje društveno-ekonomske situacije i konstruktivne predloge za unapređenje života svojih sugrađana.

Lokalno veće mogu da osnuju isključivo članovi i članice EPuS-a, u skladu sa Statutom EPuS-a, radi sprovođenja Programa Evropskog pokreta u određenoj lokalnoj zajednici – gradu ili opštini. Lokalna veća su autonomna, registrovana kao samostalna pravna lica sa sopstvenom upravljačkom strukturom i slobodna u planiranju svojih aktivnosti dok su u skladu sa osnovnim vrednostima i misijom EPuS-a.

Lokalna veća EPuS-a su prisutna u 14 gradova i opština širom Srbije – u Boru, Ćupriji, Inđiji, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Lazarevcu, Leskovcu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Valjevu.

Danas, mrežu EPuS-a čini 14 lokalnih veća koja su zajedno sa EPuS-om 2012. godine osnovali i formalni savez – „Mreža Evropskog pokreta u Srbiji“ (Mreža EPuS-a).

Mreža EPuS-a ima sopstvenu upravljačku strukturu (predsednika, generalnog sekretara i Upravni odbor) i čine je:

Mreža EPuS-a je osnovana sa ciljem unapređenja usklađivanja, koordinacije i pokretanja zajedničkih programa i akcija posvećenih izgradnji demokratske Srbije u ujedinjenoj Evropi. Ove aktivnosti uključuju promociju decentralizacije i društva zasnovanog na demokratskim načelima, tržišnoj ekonomiji i evropskim vrednostima poput vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, razumevanja, tolerancije, jednakosti i solidarnosti.

EPuS održava redovnu komunikaciju i koordinira rad Mreže EPuS-a i njenih članica, pružajući im, u granicama svojih mogućnosti, svu tehničku i logističku podršku. EPuS teži što većem uključivanju lokalnih veća u projekte i aktivnosti koje implementira, te su u realizaciji projekata lokalna veća prvi partneri kojima se EPuS obraća.

Zajedno sa lokalnim većima, EPuS radi na ispunjenju svoje misije koja podrazumeva promovisanje evropskih vrednosti i evropskog nasleđa i doprinos procesu evropskih integracija Srbije, sa ciljem postizanja političkih i drugih (pred)uslova potrebnih za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Lokalna veća imaju za cilj da doprinesu procesu evropskih integracija u njihovim lokalnim zajednicama kroz implementaciju inicijativa koje podstiču lokalni razvoj. U radu lokalnih veća se posebno ističe zalaganje za reforme lokalne samouprave zasnovane na vladavini prava, posebno u pogledu odgovornosti i transparentnosti. Takođe, lokalna veća rade na socio-ekomonskom osnaživanju i inkluziji u lokalnoj zajednici, kroz razvoj socijalnog preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, javno-privatnih partnerstava i regionalne i prekogranične saradnje.

Projekti i aktivnosti

  • SEE Think Net, U susret Poznanju, 12. dec 2018
SEE Think Net, U susret Poznanju, 12. dec 2018

BERLINSKI PROCES LABORATORIJA PROŠIRENJA EU

December 12th, 2018|Comments Off on BERLINSKI PROCES LABORATORIJA PROŠIRENJA EU

Mreža Evropskog pokreta u Srbiji (MEPuS) je u ime mreže South East Europe Think Net (SEE Think Net) organizovala događaj "Ka Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju 2019 – Polugodišnji pregled" posvećen predstojećem samitu država Zapadnog [...]

  • SEE Think Net
SEE Think Net

REGIONALNA MREŽA SEE TINK NET OBJAVILA PUBLIKACIJE O BERLINSKOM PROCESU

July 24th, 2018|Comments Off on REGIONALNA MREŽA SEE TINK NET OBJAVILA PUBLIKACIJE O BERLINSKOM PROCESU

Mreža SEE Think Net je osnovana sredinom marta 2018. godine, uz velikodušnu podršku Evropskog fonda za Balkan, kao  prva regionalna mreža koju čine organizacije civilnog društva se bave praćenjem tema vezanih za Berlinski proces. Mreža [...]

DOPRINOS CIVILNOG SEKTORA AKTIVNOSTIMA U OKVIRU BERLINSKOG PROCESA

July 10th, 2018|Comments Off on DOPRINOS CIVILNOG SEKTORA AKTIVNOSTIMA U OKVIRU BERLINSKOG PROCESA

Ekonomska stabilnost, bezbednost i rešavanje regionalnih sporova teme su koje su dominirale samitom u okviru Berlinskog procesa održanim u prestonici Velike Britanije. Uprkos turbulencijama izazvanim Bregzitom i ostavkom šefa diplomatije Borisa Džonsona, nesumnjivo je da [...]