Predstavljanje Albanije i Albanaca u srpskim medijima je većinom negativno, ali postoje pozitivni trendovi koji mogu povećati razumevanje, ocenili su 20. septembra u Beogradu učesnici konferencije “U medijskom ogledalu – srpske i albanske međusobne percepcije”.

Predstavljajući istraživanje “Albanija u srpskim medijima”, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja kazao je da ono predstavlja doprinos “poboljšanju odnosa” između dve zemlje.

“Jasno je i iz istraživanja i iz realnosti da je Kosovo glavna tema u medijskom ogledalu”, rekao je Crnobrnja i dodao da u njemu preovlađuju negativne konotacije, ali i da postoje dobre, pozitivne poluge na kojima može da se zasniva saradnja dve zemlje, a to su – kultura, ekonomija i turizam.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić rekla je da je vrlo važno videti kakva je situacija da bi ona mogla da se menja i da ovo istraživanje doprinosi tome.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo ocenio je da dobri odnosi Beograda i Tirane imati pozitivan uticaj na čitav region.

“Ako postoji razumevanje Srbije i Albanije, balkanski region će biti stabilniji,” rekao je Lo Kašo, ocenivši da se poslednjih godina situacija poboljšala i da Beograd i Tirana konstruktivno sarađuju.

Ambasador Lo Kašo rekao je da “Srbija i Albanija treba da dobiju jasnu evropsku perspektivu  što će poboljšati stabilnost Zapadnog Balkana… Bolje poznavanje i prevazilaženje predrasuda je ključno za to”, naglasio je i dodao da su “Beograd i Tirana su prešli sa konfrontacije na saradnju”.

Ambasador Albanije Iljir Boćka rekao je da istraživanje daje živu sliku realnosti i da je poziv da se radi na promenama.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio kazao je da je saradnja omladine i novinara iz Srbije i Albanije ključna za bolje uzajamno razumevanje dve zemlje.

Oricio je kazao da Srbija i Albanija dele region, strateške ciljeve i mnoge regionalne brige i da je za “uravnoteženu i bolju percepciju” važno da se poboljša uzajamno poznavanje dve strane.

“Ako ne poznajete onog drugog, ako on ostaje ‘onaj drugi’ – onda ostaje i teret istorije”, rekao je Oricio.

U periodu januar-septembar 2017. u četiri dnevnika – Blic, Danas, Politika i Informer – objavljeno je 1.177 članaka u kojima se spominje Albanija.

U istraživanju je uočen negativan trend u izveštavanju tokom izbora, a nakon toga slabije interesovanje i neutralnije izveštavanje. Ključni dogadaji su incident s vozom, hapšenje Ramuša Haradinaja, poseta albanskog predsednika Bujara Nišanija Preševu, kao i teme o premijeru Albanije Ediju Rami i “velikoj Albaniji”.

Među negativnim trendovima je da Kosovo i dalje generiše negativne vesti, pisanje o “velikoj Albaniji”,  upotreba uvredljive reči “Šiptar”…

Među pozitivnim trendovima je pad negativno intoniranih članaka, prilozi iz kulture, ekonomije i turizma, uspostavljanje Regionalne kancelarije za mlade (RYCO)…

Autori istraživanja, koje je sprovedeno u okviru projekta “Jačanje saradnje između Srbije i Albanije – uvid u medijske sadržaje u Srbiji i mogućnosti za oblikovanje pozitivne i informisane percepcije koja vodi stabilnosti na Zapadnom Balkanu” su naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Aleksandar Pavlović i istraživačica Jelena Ćeriman.

Projekat je sproveo Evropski pokret u Srbiji uz podršku ambasade Italije u Srbiji i Misije OEBS u Srbiji. Istraživanje pogledajte na engleskom i srpskom.