Uprkos padu broja radno sposobnog stanovništva u regionu Zapadnog Balkana, tokom poslednjih nekoliko godina, stope zaposlenosti su porasle u svim zemljama Zapadnog Balkana, ali su i dalje ispod proseka nivoa EU-28 (69% u 2018.). Profesorka Jelena Žarković, predsednica Socijalno-ekonomskog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je na panelu u okviru godišnjeg foruma Zajedničkog centra za odnose Albanije i Srbije, održanog početkom marta u Tirani, da postoje i velike razlike u samom regionu, u rasponu od 29 procenata zaposlenosti na Kosovu do blizu 60 procenata u Albanija i Srbija, prema podacima iz 2018. godine.

Žarković je najavila da je napredak u pogledu rodne ravnopravnosti: stopa zaposlenosti žena u regionu najviša je u Albaniji (52,1 odsto) i Srbiji sa 50 odsto. Pored toga, od 2012. godine, stopa nezaposlenosti mladih značajno je pala u celom regionu, ali posebno u Srbiji (sa 48 na 30%). Istraživanje koje je u decembru 2019. godine, sproveo Albanski nacionalni institut za statistiku (INSTAT) pokazuje da je stopa zaposlenosti mladih, između 15-29 godina, znatno porasla u odnosu na prethodne godine, sa 68,5% mladića i 54,7% mladih žene su zaposlene. Međutim, nedovoljno u poređenju sa na primer, Austrijom i Mađarskom, gde su ove cifre tri puta veće.

Ovi podaci moraju se tumačiti u svetlu povećanih stopa emigracije iz regiona. Smanjivanje radno sposobnog stanovništva, posledično dovodi do naizgled povećane stope zaposlenosti. Pored toga, visoka učestalost neformalnosti i dalje muči društva u obe zemlje, pri čemu su mladi i starije žene najugroženija radna snaga.

Žarković vidi veliki potencijal za saradnju na regionalnom nivou u jačanju veština i tržišta rada za inkluzivan i pravičan rast na Zapadnom Balkanu.

„Regionalne i lokalne službe za zapošljavanje moraju na sistemski način sadržavati tačne informacije o mogućnostima migracije radne snage u zapadnoj Evropi i drugim zemljama“, kaže ona. Neke preporuke za povratnike mogle bi biti korisne za promociju regionalne migracije, kao što su: nostrifikacija diploma, informacije o mogućnostima zaposlenja, pojednostavljenje procedura za dobijanje dokumenata, radnih dozvola, adekvatne smernice o pristupu pravima. U kombinaciji, ove mere bi pomogle Albaniji i Srbiji da se izbore sa jednim od njihovih najvećih zajedničkih izazova – odlivom mozgova.

Godišnji forum Zajedničkog centra za odnose Albanije i Srbije održan je 3. i 4. marta 2020, istražujući najnovija dešavanja i implikacije u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj dimenziji odnosa dveju zemalja. Centar su pre pet godina osnovali Albanski institut za međunarodne studije (AIIS) i Evropski pokret Srbije (EMinS) kao forum civilnog društva za raspravu o bilateralnim odnosima, inicijativama i kontekstualizaciju sa relevantnom dinamikom regionalne i evropske integracije.