KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SVE VESTI

MINHENSKA BEZBEDNOSNA KONFERENCIJA U ZNAKU ODNOSA SAD-EU
21.02.2017

Ovogodišnja Minhenska bezbednosna konferencija (Munich Security Conference) po mnogo čemu se razlikovala od dosadašnjih. Prema nekim mišljenjima ovoga puta nije došlo do "prirodnog obnavljanja 70 godina starog zaveta između Evrope i SAD, koji se održava svaki put kad novi predsednik stupi na dužnost u Vašingtonu", već je bila primetna nervoza, pogotovo na strani evropskih političara. 

GDE SU ŽENE NA UPRAVLJAČKIM FUNKCIJAMA U EU?
21.02.2017

Na debati Gde su žene na upravljačkim funkcijama? (Where are the Executive Women) održanoj 7. februara 2017. godine u Briselu, učesnice debate su se fokusirale na činjenicu da su danas 96,5% generalnih direktora u kompanijama muškarci, a da pritom do većih promena nije došlo još od 2010. godine. Rad žena manje će se ceniti dok god one budu bile manje plaćene, a kao rešenje je predloženo transparentnost zarada. Međutim, strah kompanija od posledica i osećaj sramote i dalje ih sprečava da postanu transparente. 

 

KAMPANJA JEDNA MILIJARDA USTAJE
14.02.2017

Kampanja pod nazivom „Jedna milijarda ustaje“ biće održana 14. februara 2017. godine, ispred Terazijske česme sa početkom od 14 časova. Cilj kampanje je zaustavljanje eksploatacije i nasilja nad ženama.


„V-day“ pokret od 2013. godine pokušava da ovom kampanjom skrene pažnju javnosti na probleme nasilja, eksploatacije i diskriminacije žena širom sveta. „Ustani! – Prekini! – Poveži!“ je slogan ovogodišnje globalne akcije koji poziva na solidarnost protiv eksploatacije žena #Riseinsolidarity. 

OD JUNA BEZ ROMINGA U EU
10.02.2017

Evropska unija usvojila je u sredu 31. januara preliminarni dogovor sa velikim operaterima o ukidanju dodatne naplate za korisnike koji koriste svoje telefone u inostranstvu, čime je otklonjena poslednja prepreka ka ukidanju rominga. Evropska komisija je navela da će ovaj politički dogovor doprineti da svuda telefoniramo kao da smo kod kuće i navela da ukoliko korisnici dostignu limit dok su u romingu neće plaćati višu cenu od one koja je dogovorena. Potpredsednik Evropske komisije, Andris Ansip, tim povodom je izjavio „danas smo ispunili obećanje. Ovo je poslednji deo slagalice.“

KONKURS ZA NOVE ČLANOVE FORUMA MLADIH
09.02.2017

Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji je objavio konkurs za nove članove. Potencijalni kandidati bi trebalo da imaju između 17 i 22 godine i budu zainteresovani za aktivizam, omladinska politika i proces evropskih integracija. Članstvo u FM je na volonterskoj bazi. 

MEĐUNARODNI DAN NULTE TOLERANCIJE PREMA SAKAĆENJU ŽENSKIH GENITALIJA
09.02.2017

Počevši od 2003. godine, svakog 6. februara obeležava se Međunarodni dan nulte tolerancije prema sakaćenju ženskih genitalija. Prema pojedinim procenama, najmanje 200 miliona živih devojaka i žena bilo je podvrgnuto nekom obliku sakaćenja genitalija, a najveća rasprostranjenost među devojkama i ženama između 15 i 49 godina je u Somaliji (čak 98%). 

SEDMI BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM: ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST U VREMENU NESIGURNOSTI
08.02.2017

Okončana pobedom Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD, 2016. godina je predstavljala pre nastavak puta u nepoznato, nego raskid sa prošlošću. Pritom, kako je stari poredak nastavio da slabi, jedno je postalo sigurno: u međunarodnim odnosima, ne može više biti ponašanja “po starom”.

Bolja zaštita žrtava u krivičnom postupku u Akcionom planu za Poglavlje 23
01.02.2017

U Narodnoj skupštini Republike Srbije održan je okrugli sto na temu „Položaj oštećenih (žrtava) u krivičnom postupku,“ u cilju poboljšanja položaja žrtve u našem zakonodavstvu, što je predviđeno u okviru Poglavlja 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

NOVI STRATEŠKI DOKUMENT ZA RODNU RAVNOPRAVNOST 2016-2019
31.01.2017

Evropska komisija je donela novi dokument “Strateško angažovanje za rodnu ravnopravnost 2016-2019” kao referentni okvir za dalje delovanje, oslonjeno na prethodnu strategiju. Cilj je delovati na svim nivoima: evropskom, državnom, regionalnom, lokalnom i dr. Ovaj dokument naslanja se na “2011-2020 Evropski pakt za rodnu jednakost”. 

Neophodno je vreme da se ovi ciljevi i pravci akcije ispune i učvrste što je otežano trenutnom ekonomskom krizom, problemom migracija sa kojima se EU suočava i slično. Komisija će, zajedno sa drugim institucijama EU i zemljama članicama nastaviti dalji rad u smeru postavljenom još u prethodnoj strategiji. 

PRIPREMNIM SASTANKOM ZAPOČEO NOVI CIKLUS PROGRAMA PODELI SVOJE ZNANJE
30.01.2017

U subotu, 28. januara održan je pripremni sastanak za sedmu generaciju mentorina na programu "Podeli svoje znanje“. Cilj sastanka je bio da se predstave aktivnosti na programu i polaznice upoznaju sa načinom učešća na programu i konceptom mentorstva. Sastanak je bio prilika da se mentorine međusobno upoznaju, kao i da postave svoje ciljeve i čuju utiske i iskustva alumnistkinja programa

U ime partnerskih organizacija koje organizuju program, novu generaciju mentorina su pozdravile Svetlana Stefanović, menadžerka programa Evropskog pokreta u Srbiji, Erika Kuenne, ataše za kulturu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Dragana Ivetić Radić, iz Misije OEBS-a u Srbiji.123456 Idi na stranu:
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 • Kancelarija za evropske integracije

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus