KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SVE VESTI

OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI NA BALKANU ZAHTEVA PUNO UČEŠĆE EVROPSKE UNIJE
28.03.2017

Zaoštrena retorika, mogućnost sukoba u zemljama Zapadnog Balkana ugrožavaju, ne samo odnose u regionu, već i proces evropskih integracija mnogih (potencijalnih) zemalja kandidata. Skorašnja dešavanja ogolila su slabost demokratskih sistema u regionu. Uticaj trećih strana na region usled manjeg prisustva EU, kao i erupcije istorijskih tenzija, dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu. 

EVROPA JE NAŠA ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST
28.03.2017

Evropa je naša zajednička budućnost“, poruka je koju su lideri zemalja EU i njenih institucija poslali svetu potpisivanjem Rimske deklaracije u subotu 25. marta, na dan obeležavanja šezdesetogodišnjice Rimskih ugovora. Nakon krize koja je uzdrmala Evropu u prethodnoj godini (bregzit, migrantska kriza, terorizam, rast popularnosti ekstremne desnice i populističkih pokreta u zemljama članicama), bilo je neophodno poslati snažnu poruku o solidarnosti i jedinstvu 27 prisutnih država članica. 

Objavljen izveštaj Evropske komisije o rodnoj ravnopravnosti
28.03.2017

Evropska komisija je publikovala svoj godišnji ‘Izveštaj o ravnopravnosti između žena i muškaraca u Evropskoj uniji’. Izveštaj je karekteristan dubokim osećajem ponosa, zbog onoga što je do sada postignuto, i nade, zbog dugog puta koji još uvek moramo da prođemo kako bismo dostigli istinsku rodnu ravnopravnost u EU. Izveštaj je tematski podeljen u 6 sekcije: participacija u tržištu rada, razlike u primanjima, jednakost u donošenju odluka, nasilje na rodnoj osnovi, globalna promocija ženskih prava i jednakosti i dovođenje pola u pažnju javnosti.

ZA EVROPSKU SRBIJU U MIRU I PROSPERITETU
27.03.2017

Srbija na svom evropskom putu, ma koliko dugom, kroz pregovore o članstvu sa Evropskom unijom (EU) želi da bude promenjena, bolja, modernija i uspešnija, i da bude kvalitetan i aktivan član evropske zajednice. Za izgradnju moderne i evropske Srbije, neophodno je aktivno učešće svih građana Srbije.

EKONOMSKI ZNAČAJ RIMSKOG UGOVORA
25.03.2017

Pripadam onoj grupi stručnjaka koji smatraju da je stvaranje Evropske unije, tada još Evropske ekonomske zajednice (EEZ), bio pre svega politički projekat sa ciljem da se obezbede mir i stabilnost u Evropi, da se otklone situacije koje su u prethodnih 100 godina Nemačku i Francusku vodile u četiri rata, od kojih dva „svetska“. Odluka je pala, pre svega u pomenute dve zemlje, da je najbolji način da se budući ratovi spreče intenziviranjem saradnje u ekonomskom delu. Dakle, u toj prvoj fazi, ekonomska saradnja nije bila cilj sama po sebi, već sredstvo za ostvarivanje političkog i civilizacijskog cilja očuvanja mira na nemirnom tlu.

EVROPA U OČIMA GRAĐANA/KI U BUKUREŠTU
23.03.2017

Na pretposlednjem sastanku u okviru projekta "Evropa u očima građana/ki" koji se održava 24. marta u Bukureštu, partneri će raditi na snimanju Wiki Stage video klipova koji će biti virtuelni vodič kroz publikaciju. Istovremeno, počeće se sa pripremom on line kampanje i vizuelizacijom publikacije. Evropski pokret u Srbiji na sastanku će predstavljati Ivana Markulić i Anastasija Pejović iz Foruma mladih.

SASTANAK KONVENTA I ODBORA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE O POGLAVLJU 7
20.03.2017

U Narodnoj skupštini Republike Srbije održan je sastanak Odbora za evropske integracije i predstavnika Nacionalnog konventa o EU, na temu pregovaračke pozicije za Poglavlje 7 Pravo intelektualne svojine. Sastanku su prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije za Evropske integracije, Srđan Majstorović, predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu i koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, Nataša Dragojlović.

U PRIPREMI STRATEGIJA O MEDIJIMA; KONVENT ĆE UČESTVOVATI U KONSULTACIJAMA
15.03.2017

Na današnjoj sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovore o pristupanju u Poglavlju 10 Informaciono društvo i mediji, najavljeno je učešće Konventa u konsultacijama tokom izrade strategije o medijima, Ministarstva kulture i informisanja. Nino Brajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture, tim povodom je rekao da je osnovan tim koji radi na tekstu strategije o medijima, „a Nacionalni konvent o EU će biti uključen u konsultacije u narednoj fazi“.

SVEGA 37 ŽENA U EVROPSKOM PARLAMENTU
14.03.2017

Premda je u Evropskoj uniji rodna ravnopravnost u svim društvenim oblastima zagarantovana zakonom, u praksi se ispostavlja da ravnopravnost polova ipak nije u potpunosti postignuta. Pored EU, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je da milionima devojaka obrazovanje i dalje biva uskraćeno.

ŽENE JOŠ UVEK UDARAJU U STAKLENI PLAFON
13.03.2017

U subotuje u Valjevu održana debata pod nazivom "Gde je danas rodna ravnopravnost u Srbiji" u okviru programa Podeli svoje znanje. Debati je prethodila Mentorska šetnja povodom Međunarodnog dana žena koja je deo Globalne mentorske šetnje kojom koordinira organizacija Vital Voices.  Ove godine održano je 130 šetnji u 62 zemlje sveta. 

Svetlana Stefanović, menadžerka projekata iz EPuS-a, otvorila je debatu ističući značaj Međunarodnog dana žena kao simbola borbe žena za svoja prava tokom istorije. „Mentorskom šetnjom podižemo svest o tome koliko je važan ženski glas i koliko je važno da zajednički radimo na profesionalnom i ličnom osnaživanju mladih žena i na jačanju njihove pozicije, a tome program ’Podeli svoje znanje’ doprinosi već sedam godina. Ali ne smemo da zaboravimo žene koje su se izborile da uživamo prava koja imamo,“ poručila je Svetlana.123456 Idi na stranu:
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 • Kancelarija za evropske integracije

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus