KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI
Najave
Pogledaj sve događaje

SVE VESTI

Quo vadis, Poljsko?
22.09.2017

Autorka: Katarina Čovancova

 

Da li situacija u Poljskoj zaista vodi ka neliberalnoj demokratiji ili je Poljska već neliberalna demokratija? Odgovor na ovo pitanje daje Katarina Čovancova, stažistkinja EPuS-a, u svom eseju napisanom tokom boravka u Srbiji.

ISTRAŽIVANJE O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU U SRBIJI
19.09.2017

Evropski pokret u Srbiji sprovodi istraživanje o socijalnom preduzetništvu. Namera nam je da dobijemo uvid u stanje razvoja sektora i na osnovu toga, zajedno sa svim zainteresovanim akterima, predložimo aktivnosti koje mogu dovesti do unapređenja rada socijalnih preduzeća.

Upitnik za menadžere možete popuniti na ovom linku.


Upitnik za zaposlene možete popuniti na ovom linku.

KVALITET REFORMI VAŽNIJI OD BRZINE PROCESA PREGOVORA
18.09.2017

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, Johanes Han, sastao se danas sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u okviru svoje zvanične posete Srbiji. On je održao opredavanje na temu „EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost“, nakon čega je odgovarao na pitanja učesnika.

ŽENE KOJE ŽIVE U JEDNAKIM DRUŠTVIMA IMAJU BOLJE KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI
12.09.2017

Na osnovu istraživanja koje je krajem jula ove godine objavila Association for Psychological Science, razlike u platama nisu najvažnija stvar o kojoj bi borci za jednaka prava trebalo da se brinu. Naime, ovo istraživanje, koje je obuhvatilo čak 200.000 žena i muškaraca iz 27 zemalja na 5 kontinenata, otkrilo je da su žene iz konzervativnijih zemalja u kasnijim godinama života imale lošije rezultate na testu memorije od onih žena koje žive u jednakim i ravnopravnijim društvima. Takođe, na osnovu istraživanja može se videti i da su žene u društvima koja su u međuvremenu postala rodno-ravnopravnija popravile svoje rezultate u većoj meri nego muškarci istih godina. 

EVROPSKI POKRET U SRBIJI ORGANIZOVAO OBUKU ZA NOVINARE EKONOMSKIH REDAKCIJA
11.09.2017

Evropski pokret u Srbijiorganizovao je 8. septembra u Beogradu obuku za urednike i novinare ekonomskih redakcija nacionalnih i lokalnih medija. Obuka pod nazivom “Ekonomski aspekti pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji” organizovana je u Medija centru u okviru projekta “Evropa za mene”, koji EPuS sa partnerima i uz podršku Delegacije Evropske unije sprovodi sa idejom da u javnosti pokrene razgovore o temama značajnim u procesu evropskih integracija Srbije.

ŽENE ISPORUČUJU - ULAŽITE U ŽENE I DEVOJČICE, ISPLATIĆE SE!
05.09.2017

Žene isporučuju program za mlade liderke i lidere (The Women Deliver Young Leaders Program) obučava, podržava i osnažuje mlade aktiviste oba pola da katalizuju akciju za rodnu ravnopravnost, uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje, prava devojčica, žena i mladih ljudi. Ovaj nagrađivani program, započet 2010. godine, čini četiristo mladih aktivista/kinja iz više od sto zemalja sveta, sa dodatnih trista aktivista/kinja za koje je predviđeno da se priključe programu početkom 2018. godine. 

MINISTARKIN ULTIMATUM NEMAČKIM KOMPANIJAMA
29.08.2017

Izjava nemačke ministarke za porodična pitanja, Katarine Barli, zabrinula je nemačke kompanije – postaviti više žena u svoje upravne odbore i na rukovodeće pozicije ili će se suočiti sa kvotama o rodnoj ravnopravnosti sledeće godine. "Dajem privatnom sektoru godinu dana da sam reši ovo pitanje. Ako se za to vreme ništa ne desi, zakonski ćemo intervenisati". 

Broj žena članova odbora nije samo nemački, već i evropski problem. U prvoj polovini 2017. godine, prema istraživanju Evropskog instituta za rodnu jednakost, žene su na ovim pozicijama bile zastupljene 24.6%, što svakako predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu i drastično veću zastupljenost u odnosu na 10.4% pre deset godina, ali i dalje ima mesta za napredak, pogotovo u pojedinim zemljama EU u kojima je situacija najlošija – Malta, Estonija, Rumunija.

KAD VAS SRCE VODI, PRIVLAČE VAS DOBRE IDEJE!
28.08.2017

Dragana Tomić Pilipović, izvršna direktorka Centra za društveno odgovorno preduzetništvo (CDOP) pokazala je našim mentorkama i mentorinama sa programa Podeli svoje znanje kako „to ona radi“, u subotu 26. avgusta, u okviru studijske posete Vrmdži. U Rural HUB-u koji je Dragana osnovala, imali smo priliku da čujemo kako je počela da se bavi razvojem organizacija, strateškim upravljanjem ljudskim resursima, kao i na koje je prepreke nailazile tokom svog profesionalnog života. 

FORMIRAN SEKTOR ZA ANTIDISKRIMINACIONU POLITIKU I UNAPREĐENJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI
22.08.2017

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je formiralo Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti, kako bi se unapredio položaj žena, marginalizovanih grupa i pružila podrška za ublažavanje migrantske krize.

Jedan od prioriteta Sektora je rad na Zakonu o zabrani od diskriminacije, kao i da doprinese poboljšanju položaja žena u društvu i kroz novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

OBUKA ZA MEDIJE O EKONOMSKIM ASPEKTIMA PRISTUPANJA SRBIJE EU
21.08.2017

Evropski pokret u Srbiji organizuje obuku za medije pod nazivom „Ekonomski aspekti pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji“. Obuka je namenjena urednicima i novinarima ekonomskih redakcija, jer treba da predstavi i objasni najvažnije ekonomske aspekte procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. 123456 Idi na stranu:
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 • Kancelarija za evropske integracije

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus