Evropski pokret u Srbiji ugostio je od 15. do 21. avgusta dve stažistkinje, Deu Morinu iz Đakovice i Irmu Handabaku iz Sarajeva, u okviru programa stažiranja kao jedne od aktivnosti u okviru projekta “REACT!”. Dea i Irma su pobednice nacionalnih konkursa za eseje na temu ”Zapadni Balkan  za 20 godina – izazovi i mogućnosti”, koje su organizovale partnerske organizacije Balkan Forum sa Kosova* i Asocijacija za promociju poslovanja iz BiH.

Dve gošće Evropskog pokreta u Srbiji upoznale su se sa radom naše organizacije i pomagale u pripremi projekta EnlargEUrope. Pored toga, imale su priliku i da razgovaraju sa našim partnerima i drugim organizacijama civilnog društva, posete Delegaciju EU u Srbiji i Ministarstvo omladine i sporta, ali i da se uvere u bogat istorijski i kulturni sadržaj Beograda. Program je zamišljen tako da obuhvati i upoznavanje izabranih stažistkinja sa srpskom kulturom i tradicijom, kao i načinom života, kako bi omogućio bolje razumevanje mladih i dao mali doprinos uspostavljanju dobrosusedskih odnosa. Za obe stažistkinje ovo je bila prva poseta Beogradu, a sve partnerske organizacije su pri izboru pobednika svojih nacionalnih konkursa vodile računa da prednost daju kandidatima koji do sada nisu imali priliku da putuju van granica svoje zemlje.

Pored posete Beogradu, u okviru projekta su bile organizovane i posete Banja Luci, Sarajevu, Nikšiću, Prištini i Skoplju. Pobednici nacionalnog konkursa za eseje iz Srbije – Mina Ćorović i Slobodan Ranković – boravili su u ovom periodu u Sarajevu, odnosno Prištini.

REACT! projekat promoviše duh socijalne inkluzije i saradnje između mladih na Zapadnom Balkanu. Projekat će ih osnažiti da aktivno učestvuju u procesu izgradnje poverenja, stabilnosti i demokratije u našem regionu. Projekat organizuju Alfa centar iz Crne Gore (kao nosilac projekta), Evropski pokret u Srbiji, Balkan Forum sa Kosova*, Centar za međunarodne odnose i Asocijacija za promociju poslovanja iz BiH i Centar za istraživanje i kreiranje politika iz Makedonije uz pomoć Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

* Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti