U subotu, 29. februara, okupile smo se u prostorijama Erste Sirius-a, sa novom generacijom učesnica programa „Podeli svoje znanje”. Pored upoznavanja, razmene mišljenja, usledile su i radionice koje su vodile preduzetnica, biznis mentorka i NLP trenerica, Sonja Dakić i pokretačica „ukusnog” biznisa Moje gnezdo, Sanja Milosavljević.

Ovo je prvi sastanak desetog ciklusa ovog programa, na kome su se zajedno okupile mentorke i mentorine. Nakon predstavljanja usledio je deo posvećen radu u parovima gde su, 1 na 1, prateći smernice iznete u novom Vodiču za mentorstvo, kao i svoje iskustvo, polaznice programa postavile ciljeve koje saradnjom žele da ostvare.

Zatim su usledile radionice, koje su birane u skladu sa potrebama učesnica, kao i u odnosu na polja za koja su izrazile interesovanja ili nedostatak znanja. Tako se prva ticala kreiranja biznis plana, pomoću koga su one preduzele početne korake. Od Sonje Dakić saznale smo mnogo toga o značaju poznavanja ciljne grupe, vrednostima, resursima i finansijama. Ideje nas pokreću, ali i akcija je neizostavan deo. Zato nam je Sonja prenela savete kako razložiti svoju ideju na delove i u odnosu na njih postaviti ciljeve. Učesnice su na licu mesta imale priliku da razmisle, konkretizuju i sa drugima podele svoje ideje, da dobiju savete, što se pokazalo kao veoma korisno.

U drugom delu smo sa sjajnom Sanjom Milosavljević pričale o liderskim poslovnim veštinama. Govorili smo o značaju inovativnosti, dobre komunikacije sa timom, zatim o značaju umrežavanja i uzajamne podrške. Jedna od tema koju smo prepoznale kao važnu, bilo je koje su veštine one koje čine sjajnu liderku, kao i u čemu se nalazi njena pokretačka snaga. Živu diskusiju posebno je otvorilo pitanje kako se postaviti kao liderka u nekim, ne tako zahvalnim situacijama.

 

U preduzetništvu će stalno važiti „i šta dalje”, tako da je neophodno imati viziju, dobro isplanirati korake ka cilju i biti otvoren za novine. Ukoliko želimo da se bavimo onim što volimo, najmanje što treba da radimo jeste da skrštenih ruku čekamo. I baš kao što Gordana Lazarević, jedna od mentorki na ovogodišnjem programu i kaže „stvorite posao za sebe, ne čekajte da on pronađe vas”.