Predlog praktične politike koji sadrži 12 preporuka za oživljavanje procesa proširenja Evropske unije predstavljen je 21. juna u Beogradu, na međunarodnoj konferenciji „Poruke sa Zapadnog Balkana“.

Potpredsednik EPuS Vladimir Međak rekao je, predstavljajući preporuke, da se ceo papir bazira na dve osnovne premise – da u EU postoji želja da se proširi i da u zemljama Zapadnog Balkana postoji volja da se obavi reformski proces kojim bi bile ispunjene pretpostavke za ulazak u EU.

„Suština problema je što postojeći okvir nije dobar. Način na koji se sada vode pregovori je od jednog open-ended procesa postao never-ending proces i to je nešto što jasno mora da se kaže“, kazao je Međak.

Zamenik predsednika EPuS Duško Lopandić izrazio je uverenje da bi, bez obzira na ritam i trenutno stanje u pregovorima, do njegovog okončanja moglo doći u narednih četiri do pet godina.

Po njegovim rečima, radi se pre svega o političkom procesu, koji je prilikom svakog proširenja odlučivan na političkom nivou, a sam proces pregovora do sada nije trajao više od desetak godina.

„Ne vidim razlog da se, kada je reč o Srbiji to ne ostvari u tom periodu, imajući u vidu sve tehničke kapacitete i kadrovske potencijale. To nije let do Jupitera ni slanje čovek na Mars, već proces koji realno može sa osnovama koje sada imamo da se za nekih četiri ili pet godina završi“, poručio je Lopandić.

Predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja ukazao je na neophodnost sprovođenja reformi na putu ka Evropskoj uniji, implementaciji odgovorajućih zakona, kao i smanjivanju evroskepticizma u zemlji, napomenuvši istovremeno da su glavni problemi sa kojima se EU u ovom trenutku suočava Bregzit, dužnička i migrantska kriza.

Savetnik u Ministarstvu za evropske integracije i član Pregovaračkog tima za pridruživanje Srbije EU Vladimir Ateljević ocenio je da su dve najveće dobiti dosadašnjeg procesa integracija vizna liberalizacija, koja je „građanima omogućila da vide šta to EU u svojoj suštini jeste“ i potpisivanje SSP, za čije je efekte potrebno vreme.

Ključni aspekti potpisivanja SSP, koji je po njegovim rečima predstavljao „prekretnicu“, su ekonomski (poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa, strukture trgovine i povećanje investicija) i politički u najširem smislu reči.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izrazio je zadovoljstvo što je ambasada imala priliku da podrži projekat u okviru kojeg je predstavljeno 12 preporuka i zahvalio Evropskom pokretu u Srbiji na organizaciji konferencije.

„Naše dve ključne poruke su da ostajemo posvećeni evrointegracijama regiona zasnovanih na principu zasluga, kao i da su u srcu procesa pristupanja unutrašnje reforme u zemljama kandidatima, a naročito vladavina prava“, poručio je Ditman.

Predstavnici šest organizacija civilnog društva iz regiona predstavili su, u okviru dva panela konferencije, studiju o efektima Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj i istočnoj Evropi (CEFTA) i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na proces reformi u zemljama Zapadnog Balkana.

U izradi studije su, uz Evropski pokret u Srbiji koji je bio koordinator celog projekta, učestvovali stručnjaci iz regiona iz Evropskog pokreta iz Crne Gore, bosanske Vanjskopolitičke inicijative, prištinskog Instituta Riinvest, Albanskog instituta za međunarodne studije i Instituta za evropske politike iz Skoplja.

Međunarodna konferencija organizovana je u okviru projekta Efekti instrumenata procesa stabilizacije i pridruživanja na integracije država Zapadnog Balkana i regionalnu saradnju, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji i Fondacije Institut za otvoreno društvo.