Mentorskom šetnjom smo tradicionalno obeležile završetak devetog ciklusa programa “Podeli svoje znanje”. Sa učesnicama i alumnistkinjama programa prošetale smo kroz Knez Mihailovu, preko Ulice kralja Petra, do Kulturnog centra “Grad”, sa ciljem da ukažemo na značaj koncepta mentorstva i osnaživanja žena.

Mentors walk.
Belgrade, Serbia. 23.11.2019.

Završni panel vodile su Dragana Jevtić, osnivačica “Kreativnog mentorstva”, Olivera Popović, iz Udruženja poslovnih žena, Biljana Malentin, iz Akademije ženskog liderstva i Kosana Beker, na strani Mentorskog programa za žene sa invaliditetom. Sa njima smo razgovarale o ulozi i značaju mentorstva, a takođe smo imale priliku da uživamo u muzičkoj izvedbi izvanredne Drage Mrvoš Mott.

Za početak smo se upoznali sa različitm vrstama uspešnih mentorskih programa. O Akademiji ženskog liderstva govorila je Biljana Malentin, naznačivši da je cilj bio osnovati školu za političarke, koje bi se povezale i zajedno menjale političko okruženje, kako bi ga prilagodile i interesu žena. Biti članica političke partije nije jednostavno, zbog nedostatka prave strukture i izostanka prenošenja znanja, ali baš nakon učešća u ovoj akademiji žene znaju kako dalje da delaju da to i promene.

Dragana Jevtić nas je upoznala sa programom Kreativno mentorstvo, pokrenutim nakon uvida da iza svake uspešne osobe stoji dobar mentor/ka. Ovaj program okuplja kreativce, umetnike, ljude iz sveta kulture i medija, a fokus je baš na njima, zato što su oni ozbiljni nosioci promena u društvu. U program ulaze i žene i muškarci, koje spajaju sa ljudima iz raznovrsnih sektora. Vizija je, kako Dragana kaže, da odgovore na potrebe ljudi, spremni su da investiraju u pojedince koji kasnije svojim radom doprinose društvu u celini.

Mišljenje da je neophodno ojačati mentorsku zajednicu i da je svakome neophodan mentor, iskazala je i Olivera Popović. Neformalni tip mentorstva postoji među ženama, ali Oliveru i njene saradnike je pokrenula želja da vide, kako taj proces mogu da razrade. Tako je pre 15 godina nastao prvi projekat fokusiran na ekonomsko osnaživanje žena u okviru Udruženja poslovnih žena. Adekvatno uparivanje sa mentorima je ključan deo projekta, jer bez “hemije” on ne bi bio uspešan. Usložnjavanje društva zahteva promene, što Oliveru nimalo nije obeshabrilo, već inspirisalo da uvede novine poput grupnog mentorstva i e-mentoringa.

Kosana Beker iza sebe ima projekat mentorstva posvećen ženama sa invaliditetom, i to veoma uspešan projekat, uprkos poteškoćama koje je sa sobom nosio. Startne pozicije ovih žena na tržištu rada su jako slabe, i to je nju i njen tim inspirisalo da pokrenu ovaj specifičan program mentorstva. Još jedan pokretač jeste i činjenica da su ove žene javnosti nevidljive, što ne sme ostati slučaj, pa samim tim značaj ovog projekta još više raste.

Mentors walk.
Belgrade, Serbia. 23.11.2019.

Solidarnost, kako napominje Zorana Milovanović, koordinatorka projekta, jeste ono što uprkos promenama ostaje distinktivna karakteristika mentorstva. Mentorstvo gradi prijateljski odnos, međusobnu podršku, a najmanje čini radnu obuku. S tim su se složile i naše učesnice, od kojih je Nataša Jančić govorila o značaju koji je ovaj projekat imao na nju, tako što joj je “povratio samopouzdanje i vratio je u svet”. Živana Živanović, koja govori iz pozicije Romkinje u politici, kaže kako joj je učešće pomoglo da prevaziđe svoje nesigurnosti i da sada kao takva, osnažena, bude ona koja donosi promene.

Neke od poruka za kraj naših panelistkinja bile su da i ubuduće treba nastaviti sa negovanjem plodnog odnosa mentorstva. Širenje znanja i radoznalost ne smeju izostati, a budućnost ostaje samo na tako osnaženim, sposobnim i autonomnim ženama, koje na svet gledaju širom otvorenih očiju.

Nakon diskusije i dodele sertifikata, usledilo je sumiranje utisaka uz muzičku pratnju Drage Mrvoš Mott.

Do 30. novembra je otvoren konkurs za novu, desetu generaciju polaznica koje žele mentorsku podršku. Sve žene, spremne da se usavršavaju učeći na ovaj način, ohrabrujemo da se prijave. Program posebnu podršku daje preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.