Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović razgovarali su 23. novembra sa studentima, profesorima, predstavnicima istraživačke zajednice i nevladinog sektora o aktuelnim dešavanjima u EU i njenim odnosima sa Srbijom.

Debatu „Razgovarajmo o Evropskoj uniji“ u Rektoratu Univerziteta u Beogradu organizovao je Evropski pokret u Srbiji i ona je označila završetak projekta „Evropa za mene“, koji je EPuS tokom prethodnih godinu i po dana sprovodio u saradnji sa beogradskim Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo.

Ambasador Fabrici govorio je tom prilikom o politici proširenja, kao jednoj od najuspešnijih politika Evropske unije, reformama koje je je Srbija sprovela ili sprovodi na tom putu, a naročitu pažnju posvetio je ulozi koju mladi imaju u evrointegrativnom procesu.

Uoči debate okupljenima je predstavljena zbirka termina i pojmova o Evropskoj uniji i svim aspektima evropskih integracija – „EU pojmovnik“, u čijoj je izradi učestvovalo 14 autora iz Srbije.

Reč je o prvom glosarijumu te vrste na srpskom jeziku, čiji su autori domaći stručnjaci i koji je namenjen akademskoj i istraživačkoj zajednici, kao i građanima koji žele da budu informisani.

Pojmovnik se oslanja na zvaničnu terminologiju Ministarstva za evropske integracije, kao i na već odomaćene izraze u srpskom jeziku. Sadrži 251 termin i svi oni su podeljeni u dve sekcije – „EU i države članice“ i „EU i Srbija“, a one, pak, u po pet tematskih oblasti – onu koja se tiče istorijata EU, institucija EU, politika EU, trendova EU i opšte pojmove.

Profesor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu Vladimir Medović, koji je urednik izdanja, kazao je da ono zamišljeno kao „sveobuhvatan rečnik pojmova Evropske unije“ koji treba da doprinese boljem razumevanju EU – tome šta je ona danas, kako funkcioniše, kako se u njoj donose odluke, ali i da doprinese boljem razumevanju procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ambasador Fabrici je primerak Pojmovnika uručio rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović, a dekanu Fakulteta političkih nauka Draganu Simiću i 50 akademskih izdanja o evropskim politikama na engleskom jeziku, koje će biti na raspolaganju studentima i profesorima u biblioteci tog fakulteta.

Ambasador Fabrici je kazao da je tokom poslednjih 16 godina EU predano radila sa vlastima u Srbiji na unapredjenju obrazovnog sektora.

„To je oblast u koje je EU uložila skoro 80 miliona evra“, rekao je Fabrici, preciziravši da je taj novac uložen u treninge, podršku socijalnoj inkluziji, srednjestručnom i visokom obrazovanju, kao i nekim značajnijim infrastrukturnim radovima.

Šef Delegacije EU je kazao i da je u periodu od 2001. do 2018. EU uložila skoro 100 miliona evra u Erazmus program razmene studenata i da je tokom tog perioda oko 5.000 studenata iz Srbije u okviru programa boravilo u Evropi, ali je i oko 3.000 studenata došlo iz Evrope da studira u Srbiju.

Rektorka Popović je u obraćanju podsetila da ta institucija ove godine obeležava 210 godina postojanja i da danas “ima snagu oko 100.000 studenata i 5.000 profesora i saradnika”.

“Pred nama je ogromna odgovornost da obezbedimo razvoj naše zemlje i da imamo sva prava i mogućnosti kao i svi delovi Evrope. Na vašoj je generaciji je da pomognete da svi zajedno dođemo do tog cilja. Nadam se da ćete iskoristiti priliku da pročitate ovaj Pojmovnik i steknete uvid kako funkcioniše EU, da bi na najbolji mogući način i mi ovde mogli da funkcionišemo”, rekla je Popović.

Dekan FPN Simić zahvalio je ambasadoru Fabriciju na donaciji knjiga.

„Čini mi veliku čast što sam danas u prilici da dobijem ovako značajnu donaciju u knjigama koje se bave upravo tematikom EU, kao i „EU pojmovnik“. I knjiga i Pojmovnik će biti veoma dragocena i korisna literatura za studente, saradnike, nastavnike i profesore. EU se temeljno izučava ne samo na našem fakultetu, već i na svim srodnim fakultetima društveno-humanističke grupacije na Univezitetu“, kazao je Simić.