Ugledne ličnosti Srbije, među kojima i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić, potpisali su Apel za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo* i pozvali su predstavnike vlasti, nadležnih institucija, političke aktere i građane da podrže predlog Evropske unije i SAD, koga su inicirale Francuska i Nemačka. Oni ukazuju da je u okolnostima geostrateških pomeranja i aktuelizacije kosovskog pitanja Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu* nešto što ne bi smelo biti propušteno, jer nema garancija da će biti boljih ponuda. 

Veruju da Predlog počiva na premisama koje otvaraju perspektivu i za Srbiju i za Kosovo*, što bi vodilo relaksaciji odnosa i rešavanju bezbednosnih pitanja. 

Značaj Predloga vide i u činjenici da je prihvaćen od strane kompletne EU – računajući i pet članica koje nisu priznale Kosovo, kao i zbog perspektive ekonomskog razvoja.

Potpisnici Apela vraćanje Kosova* u državni okvir Srbije smatraju iluzijom i ističu da Srbija mora da prihvati posledice sopstvene politike, jer bez toga ni Srbi, ni Albanci na Kosovu* nemaju perspektivu.

Podsećaju i da je Srbija deklarativno opredeljena za članstvo u EU i shodno tome se obavezala na vrednosti na kojima ta organizacija počiva.

„Svaka odgovorna zemlja uzima u obzir međunarodne okolnosti i dužna je da napravi izbor koji bi omogućio njen napredak u svakom pogledu. Stotine hiljada građana Srbije koji su otišli ili svakodnevno odlaze na Zapad već su napravili taj izbor“-navodi se u Apelu.

Ovaj apel biće predstavljen danas u Medija centru (Terazije 3/II), od 12 do 14 sati, neposredno uoči najavljene sednice Skupštine Srbije o Kosovu. Nakon predstavljanja Apel će biti dostupan online i mogu ga potpisati svi koji su saglasni s njegovim sadržajem.