Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji koja neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana. Integracija regiona je u bezbednosnom, političkom i ekonomskom interesu Evropske unije. Upravo je politika proširenja tačka u kojoj globalni kredibilitet Unije može biti dovede u pitanje – ističu organizatori Beogradskog bezbednosnog foruma.

Ukoliko Evropska unija ne ispuni svoja obećanja nakon što su neke od zemalja Zapadnog Balkana napravile istorijske kompromise i sprovele neophodne reforme, ojačaće antievropske snage koje promovišu nacionalizam i neodgovorno ponašanje političkih elita. Ako Evropska unija namerava da krene putem geopolitičkog delovanja, integracija Zapadnog Balkana bi trebalo da bude prvi korak u tom smeru.

Beogradski bezbednosni forum stoga poziva da se ne odlaže otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom i odobravanje vizne liberalizacije za građane Kosova. Zamrzavanje procesa pristupanja je kontraproduktivno i neodgovorno prema krhkom miru na Balkanu.

Evropske integracije podržavaju proces izgradnje država neophodan na Zapadnom Balkanu kako bi se uspostavile funkcionalne institucije i rešili bilateralni i regionalni sporovi. Proces pristupanja, ovakav kakav je bio do sad, ne funkcioniše i ima neželjene posledice u razvoju nedemokratskih tendencija i zarobljavanju države.

Da bi proširenje uspelo, potrebno je odlučnije političko vođstvo i vizija, kako u EU, tako i u zemljama koje teže članstvu. Liderstvo podrazumeva aktivniji angažman, jasnije poruke, dosledne narative i ponašanja. Traži pružanje konkretnih podsticaja, ali i upozoravanja ukoliko reforme nisu sprovedene, u svakom pojedinačnom slučaju. Umesto pukog ispunjavanja formalnih uslova za članstvo, proces proširenja mora dovesti do suštinskih i doslednih promena u zemljama koje teže EU. Pored strogog ocenjivanja napretka u oblastima ključnim za vladavinu prava, potrebno je pratiti i da li jača ili se urušava funkcionalnost demokratskih institucija i postoji li uvezanost reformi u svim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost pravosuđa i policije.

Evropska integracija je u najboljem interesu građana Zapadnog Balkana. Jedini način da budemo deo ključnih evropskih debata, jeste da prestanemo da budemo problem na dnevnom redu i obezbedimo mesto za stolom. Zapadni Balkan može i treba da da svoj doprinos evropskim debatama.

Beogradski bezbednosni forum pozdravlja predlog plana Evropske komisije za jačanje vladavine prava u samoj Uniji, što bi trebalo da omogući delotvornije sprovođenje i unapređenje vladavine prava u zemljama EU. Evropska unija se i dalje najviše trudi da očuva demokratske vrednosti i standarde i ukoliko sprovedu novi plan za oučuvanje vladavine prava unutar EU, to će povećati kredibilitet Evropske unije kao promotera demokratije i vladavine prava na globalnom nivou, a posebno na Zapadnom Balkanu.

Uzevši sve navedeno u obzir, organizatori Beogradskog bezbednosnog foruma pozivaju Zapadni Balkan i Evropsku uniju da se zajednički bave prepoznavanjem i otklanjanjem uzroka nepravdi, posebno kada je reč o socijalnoj pravdi, kako u evropskim društvima, tako i preko granica Evrope.

Beogradski bezbednosni forum održan je po deveti put, okupivši 350 učesnika i učesnica. Blizu 100 govornika iz 30 zemalja Evrope i sveta diskutovalo je o pravdi, evropskim integracijama, regionalnim odnosima, klimatskim promenama i učešću žena u vojsci i politici. Sa događaja je izveštavalo više od 150 novinara iz 13 zemalja.

Jubilarni deseti Forum će se održati od 21. do 23. oktobra 2020. godine.