Povodom 9. maja, Dana Evrope, Evropski pokret u Srbiji je uručio je nagradu za „Doprinos godine Evropi“ Branki Anđelković, ko-osnivačici i programskoj direktorki Centra za istraživanje javnih politika.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je uručujući plaketu Branki Anđelković rekla  da će ona ostati upamćena za dugogodišnjji borbeni i predani rad na temama socijalne inkluzije i istraživanjima o uticaju tehnologije na naše društvo, i na tome kako donosioci odluka , radnici, akademske institucije i civilno društvo odgovaraju na izazove koje donose nove tehnologije.

„Posebno smo zahvalni na njenom najnovijem doprinosu u okviru projekta Srbija inovira, u mapiranju inovacionih kapaciteta Srbije u oblastima pametne mobilnosti, elektronike, optike nove generacije i gejminga i virtuelne realnosti. Ovo zvuči kao iskorak u kosmos, ali se dešava kod nas, oko nas i sasvim na dohvat ruke. To nas približava Evropi i svetu na najbolji način“, rekla je Minićeva i zaključila da moramo stvoriti podsticajno okruženje koje ima mogućnosti da donosi dobre politike.

Zahvaljujući na priznanju, Anđelković je rekla da joj je veoma žao što ova nagrada dolazi u vreme kada su narušene suštinske evropske vrednosti poput solidarnosti, jednakosti i mira. Međutim, dobra strana je što su teška vremena otvorila prostor za dalje tehnološko napredovanje, kao i za poduhvate koji mogu da unaprede kvalitet života svih građana.

„Tehnologija je ušla u sve pore našeg  života. Mi kroz ovakve projekte želimo da kreiramo jedno bolje društvo koje može da bude pravedno u ovim okolnostima. Pametna specijalizacija je evropski konstrukt u okviru kog smo se mi kretali. Gledali smo Srbiju ne kao jedan entitet koji živi sam u sebi, već kao širu priču. Priču koja može da bude konkuretna na evropskom i globalnom planu, kako bismo stvorili jednu novu Srbiju koja je inovativna i konstruktivna“, rekla je Anđelković i dodala da se iskreno nada da će svi građani imati tu priliku da osete koristi ovog projekta u ovim kriznim i nepredvidivim vremenima.

Nagradu za „Doprinos godine Evropi“ ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se svake godine za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.