Ove subote, 15. avgusta, okupili smo polaznice programa kao i sve zainteresovane na Okruglom stolu „Žene u medijima i kulturi, održanom putem Zoom platforme. Diskusiju smo otvorili identifikovanjem položaja žena u medijima i kulturi, mapirali ključne izazove i potrebne promene za poboljšanje njihovog položaja u budućnosti, a posebno smo se osvrnuli i na novonastale okolnosti uzrokovane epidemijom virusa KOVID-19.

Ovogodišnje učesnice Programa imale su priliku da upoznaju 4 ekspertkinje koje su bile spremne da podele svoje iskustvo, ali i da nam približe to kakva atmosfera trenutno vlada za žene u ovim sferama.

Na ove teme razgovarale smo sa Ivom Parađanin, novinarkom i voditeljkom podkast emisije „Tampon zona”, Katarinom Mitić, Music Storyline i menadžerkom Charm Music, Vanjom Đurić, reporterkom N1 i Jelenom Knežević, izvršnom direktorkom Bitefa. Debatu je moderirala menadžerka projekta Podeli svoje znanje, Zorana Milovanović.

Istraživanja pokazuju da je tipičan predstavnik aktivne publike u skoro svim kulturnim kategorijama žena, bilo mlađa bilo starija. Međutim, žene se ne javljaju samo kao publika, već čine i većinu zaposlenih u ustanovama kulture, novinskim i medijskim agencijama, dok se manji broj njih nalazi na vodećim pozicijama. Jedna od govornica, Katrina Mitić, imala je priliku da nam to i potvrdi, govoreći o svom iskustvu kao članice organizacionog tima u raznim internacionalnim događajima. Ona svojim primerom pobija predrasude da žene ne mogu da ponesu složene organizacione postupke, i kako sama kaže, „profesionalnost je na prvom mestu, i kada se tako postaviš, pol postaje manje važan.”

Problem je i u samom načinu predstavljanja žena u medijima, pogotovo u slučaju žrtava nasilja, što je Ivu Parađanin i inspirisalo da pokrene podkast „Tampon zona”, posvećen ženskim temama. Činjenica da se glas tek 22% žena čuje u štampi, televizijskim i radijskim emisijama, prilično je poražavajuća, zato Iva prepoznaje beskrajne mogućnosti koje pružaju digitalni mediji da se to promeni, a pokretanje dijaloga izdvaja kao jedno od najvažnijih.

Sa Vanjom Đurić govorili smo o ženskoj solidarnosti i o protestima koji su obeležili kraj parlamentarnih i lokalnih izbora ove godine, inspirisani njom i drugim sjajnim reporterkama koje su profesionalno radile svoj posao uprkos rizicima, i zaključile kako su pitanja tipa zašto reporterke izveštavaju u kriznim okolnostima, a ne reporteri besmislena, jer opasnost ne razlikuje pol. Jer, kako Vanja kaže, „ako se povlačimo, društvo ostaje tu gde jeste i nema napretka.”

Kriza zbog virusa KOVID-19 poprilično je pogodila kulturnu sferu, ali se pokazalo da se ustanove koje žene vode uspešno bore s novonastalim okolnostima. Pozitivan primer predstavlja i rad Bitefa, na čelu sa Jelenom Knežević. Ne samo što su se uspešno nosili sa finansijskim izazovima u vreme krize, već su uspeli i da zadovolje kulturnu žeđ koja je ovih meseci i te kako bila primetna kod publike.

Kada se jednom uoči sistemska rodna neravnopravnost, teško je prevideti je. Kultura oblikuje javno mnjenje, a mediji su značajno oružije za borbu protiv neravnopravnosti i time zajedno čine glavne aktere ka njenoj promeni. Međutim, u okviru ovih sfera i dalje se vodi borba žena za dokazivanje svojih kvaliteta i sposobnosti, kao i borba za dolazak na vodeće pozicije.

Okrugli stolovi na programu Podeli svoje znanje, redovna su aktivnost koja se sprovodi sa ciljem pokretanja diskusija na temu položaja žena u različitim oblastima profesije i značaju ženske solidarnosti za njegovo unapređenje.