Evropski pokret u Srbiji (EPuS) u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom (EMI) već dvadeset i šest godina obeležava 9. maj, Dan Evrope, nizom manifestacija.

I ove godine centralni događaj je bila filmska projekcija u parku Manjež, na prostoru amfiteatra Muzičke akademije. Posetioci su imali prilike da pogledaju islandski film “Poslednji i prvi čovek” (“Last and the first man”, 2020).

Film je poslednje autorsko delo proslavljenog kompozitora i dobitnika Golden Globe-a Jóhann Jóhannsson (Arrival, The Theory of Everything, Mary Magdalene itd). “Poslednji i prvi čovek” ukazuje na značaj koji brutalistički spomenici nastali na prostorima bivših jugoslovenskih republika u spomen na II svetski rat imaju za evropsku kulturnu scenu. U ovom SF eseju ovi spomenici dobijaju novi kontekst – oni su ovde prikazani kao spomenici iz budućnosti.

Usled važećih mera izazvanih pandemijom broj mesta je bio ograničen. Događaju je prisustvovalo oko 70 posetilaca koji su dobili suvenire kao uspomenu na druženje.  Ove godine je to bilo ćebe sa logom EPuS-a. Kako je tokom projekcije zahladnelo mnogi od njih su se sa istim i ogrnuli.

U saradnji sa Forumom mladih organizovan je štand sa promotivnim materijalima koji su posetiocima pružili više informacija o EU i radu EPuS-a.

#EuropeDay #TogetherForEurope #ZajednoZaEvropu