Procenat neusklađenosti spoljne i bezbednosne politike Srbije i Evropske unije sve više raste, a napretka u reformi sektora bezbednosti skoro i da nema, ocenjeno je 31. maja na debati održanoj u Subotici.

Po rečima Filipa Ejdusa sa Fakulteta političkih nauka, procenat usklađenosti naše spoljne politike sa spoljnom politikom EU, koja je predmet pregovaračkog poglavlja 31, ove godine je niži nego ranije.

Srbija, kako je istakao, svoju spoljnu politiku nije uskladila sa EU ne samo po pitanju Ukrajine, već i po pitanju čitavog niza drugih problema i žarišnih tačaka u svetu – od Čada do Sirije.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije Srbija je u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike 52 odsto usklađena sa EU, dok je u prethodnom izveštaju iz novembra 2016. godine usklađenost iznosila 59 odsto.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić govorio je poglavlju 30, koje se odnosi na pitanja zajedničke trgovinske politike.
„Ključne promene koje donosi Poglavlje 30 o zajedničkoj trgovinskoj politici ogledaju se u obavezi Srbije da postane članica Svetske trgovinske organizacije, da izađe iz svih dosadašnjih ugovora, postane davalac humanitarne i razvojne pomoći, kao i da unapredi administrativne kapacitete”, rekao je on.

Asistent na FPN Stevan Nedeljković se tokom debate osvrnuo na neke od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije.

Debata u Subotici, pod nazivom “Srbija i EU: spoljna i bezbednosna politika Srbije” pretposlednja je u nizu događaja koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u ukupno 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo.

Debate se održavaju u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.