Ekonomska stabilnost, bezbednost i rešavanje regionalnih sporova teme su koje su dominirale samitom u okviru Berlinskog procesa održanim u prestonici Velike Britanije. Uprkos turbulencijama izazvanim Bregzitom i ostavkom šefa diplomatije Borisa Džonsona, nesumnjivo je da će London u godinama pred nama težiti da razvija čvrste veze sa kontinentalnim delom Evrope.

Upravo takvu poruku učesnicima skupa „Samit Zapadnog Balkana u Londonu – poruke civilnog društva“, koji je u beogradskog Medija centru prošle sedmice organizovao Evropski pokret u Srbiji, preneo je i britanski ambasador Denis Kif.

„Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ali ne napušta Evropu, vrednosti i interese koje delimo desetinama, pa i stotinama godina. Jedan od naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, što je i premijerka Tereza Mej poručila krajem maja prilikom posete Skoplju, je da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji, ekonomski razvijeniji i povezaniji u šire kontinentalne tokove“, ukazao je ambasador.

Domaćin sledećeg skupa u okviru Berlinskog procesa biće Poljska, a šef političko-ekonomskog odeljenja u ambasadi te zemlje Andžej Kinđuk najavio je na prošlonedeljnoj konferenciji da će njegova zemlja akcenat staviti na razmatranje uloge lokalnih samouprava.

Jačanje lokalnih samouprava, njihove uloge u korišćenju evropskih fondova, prekograničnoj saradnji i pomirenju, uz snažan akcenat na mlade ljude u regionu biće, po njegovim rečima, teme koje će dominirati samitom sledeće godine u Varšavi.

„Poljskoj je veoma stalo da se Srbija i ostale zemlje regiona postepeno približavaju Evropskoj uniji i da jednog dana postanu i njen deo“, kazao je Kinđuk i zahvalio Evropskom pokretu Srbiji na organizaciji skupa.

Viša naučna saradnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba Senada Šelo Šabić predstavila je tokom konferencije predlog praktične politike o migracionoj krizi kao bezbednosnom izazovu za Evropu i region Zapadnog Balkana, a komentare je dao izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević.

Na skupu je govorio i koordinator novoformirane mreže South East Europe Think Net (SEE Think Net) Zoran Nečev. SEE Think Net, kao prva regionalna mreža organizacija civilnog društva koja će nadgledati Berlinski proces, formirana je ove godine uz podršku Evropskog fonda za Balkan.

Učesnike skupa je pozdravio predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja, dok je moderatorka bila predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS Jelica Minić.