Na svečanosti u Beogradu , koja je bila praćena i na Facebook i YouTube kanalima, uručeno je priznanje Doprinos godine Evropi za 2020. godinu gospođi Jelisaveti Vasilić, članici Saveta za borbu protiv korupcije.

Priznanje su pre 19 godina , ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se svake godine za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić je naglasila da gospođa Vasilić svojim radom I profesionalizmom daje primer kako je moguće boriti se protiv korupcije kao jednog od najvećih problema današnjeg srpskog društva I boriti se za vladavinu prava kako bi Republika Srbija bila res publica.

Minić navodi kako je Jelisaveta Vasilić često zbog svog predanog rada u borbi protiv korupcije bila meta napada političara na najvišim funkcijma.

Svojim dosadašnjim radom i ličnim primerom nepokolebljivosti u borbi protiv korupcije, a pre svega iskrenim zalaganjem u vrednosti koje I mi u evropskom pokretu delimo sa njom, gospođa Jelisaveta Vasilić bez sumnje staje rame uz rame sa dosadašnjim laureatima, sada članovima žirija.

Vasilić se zahvalila i  kazala da je zadovoljna što je dobila nagradu od jedne institucije “koja ima predznak ‘Evropski’ ” jer to znači da se zalaže za iste vrednosti kao i Savet u kojem je – za borbu za vladavinu prava, evropsku saradnju, a protiv korumpirane države u kojoj je “kriminal dostigao najveće moguće mere”.

„Ponosna sam što je takav davalac nagrade u meni prepoznao dostojnog primaoca.“ Iako imam puno godina, mislim da će ova nagrada da mi da podsticaj da se i dalje borim. Sugurno je da prestati neću“, poručuje dobitnica.                                                  

zastava saveta evrope

photo by: Marko Vlaovic

Zvezdana Kovač, generalna sekrataraka, je rekla da su lepi momenti kada Evropski pokret u Srbiji dodeljuje priznanja, ali da su takođe lepi i oni trenuci kada prima priznanje.Veliko nam je zadovoljstvo da smo zavredili najveće prizanje  Saveta Evrope – zastavu Saveta Evrope.

 

Zastavu je ispred kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, uručio šef misije Tobias Flesenkemper, koji je tom prilikom izjavio : “Ne postoji zamena za našu posvećenost zajedničkim vrednostima.Svako od nas mora da brani, podržava i razvija naše istitucije, držeći ih odgovornim. To je jedna od priča koje nam govori ova zastava.”

Ovaj trenutak smo podelili sa gostima i dragim saradnicima Nj.E. Sem Fabrici, ambasadorom i šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. Maria Virginia Pina, ambasadrokom Portugalije, zemlje koja od 1. januara predsedava Evropskom unijom i Dorotea Gizelman zamenicom ambasadora Nemačke, zemlje koja predsedava Savetom ministara Saveta Evrope.

Sem Fabrici: Ne smemo da zaboravimo one koji svaki dan nose zastavu vladavine prava, ljudskih prava, zastavu bolje budućnosti. Danas iskazujem svoju bliskost i solidarnost sa EPuS i ljudima koje vi prepoznajete kao borce za bolju Srbiju.

Maria Virgina Pina: Portugal je država koja snažno veruje u Evropu i evropske integracije i zato snažno podržavam večerašnju inicijativu. Želim da pohvalim EPuS za posao koji obavlja i vašu posvećenost evropskim integracijama.

Dorotea Gizelman: Hvala vam za vaš izvanredan rad na evropskoj integraciji Srbije i prihvatanju principa Saveta Evrope. Zastava koju dele EU i Savet Evrope je dobar simbol zajedničkih vrednosti i principa u Evropi.

Zastava Saveta Evrope će biti postavljena u našoj kancelariji u Kralja Milana 31 u Beogradu, da bi nas podsećala na uspeh i opominjala da nastavimo našu borbu na putu evropskih integracija.