Ideja za Vodič „Društveno, održivo i korisno – Kako osnovati socijalno preduzeće u Srbiji“ nastala je neposredno posle konferencije „Biznis za dobrobit zajednice“, koju smo organizovali u decembru 2015. godine. Na osnovu reakcija učesnika, stručnjaka, preduzetnika, aktivista, institucija i javnosti uopšte, bilo nam je jasno da je jedini način da unapredimo priču o socijalnom preduzetništvu i podignemo je na viši nivo tako što ćemo prethodno odgovoriti na osnovna pitanja i nedoumice, navesti glavne karakteristike modela koji nastaje u Srbiji, prikazati mogućnosti, aktuelne okvire, dinamiku i potencijal.

 

Publikacija je zamišljena kao kratak uvod u socijalno preduzetništvo kroz praktične informacije o aktuelnom okviru, pravnim formama, glavnim akterima, prednostima, manama, izazovima i iskustvima socijalnih preduzetnika prilikom osnivanja, upravljanja i razvoja aktivnosti. Nadamo se da će Vodič postati vredan izvor znanja za postojeće i buduće socijalne preduzetnike, kao i za one koji žele lično da se angažuju kako bi unapredili kvalitet života u svojim zajednicama. Za sve ostale, Vodič će biti, nadamo se, zanimljivo štivo koje će omogućiti da se bolje upozna svakodnevica socijalnih preduzetnika. Želimo da verujemo da će to upoznavanje doprineti i većem interesovanju za saradnju i većojpodršci i razumevanju za ove inicijative. Vodič sadrži i dileme s kojima su se socijalna preduzeća susretala, savete, ali i izraze zadovoljstva usled uspeha koje su na svom putu ostvarivala.

 

Vodič objavljuje Evropski pokret u Srbiji, jedna od prvih organizacija koja je pre bezmalo deset godina prepoznala značaj i potencijal socijalnih preduzeća, i od tada je aktivno uključena u projekte proučavanja, zagovaranja i promocije ovog modela poslovanja u Srbiji. Vodič je nastao u kooperaciji sa fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd, koja se aktivno bavi, između ostalog, društvenom emancipacijom marginalizovanih, socijalnim inovacijama i održivim razvojem, a uz podršku EURICSE – Instituta za proučavanje zadruga i socijalnih preduzeća.