Evropski pokret u Srbiji je, povodom Dana Evrope, organizovao tradicionalnu uličnu akciju tokom koje su članovi Foruma mladih Pokreta delili informativne i promotivne materijale i razgovarali s građanima o mogućnostima uključivanja i doprinosa pozitivnim promenama u društvu.

Štand EPuS-a posetili su predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja, zamenik predsednika Duško Lopandić, potpredsednik Vladimir Međak, kao i generalna sekretarka Suzana Grubješić, koji su tokom manifestacije razgovarali sa okupljenim građanima.

Predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja rekao je da je primetno da se Srbija približila Evropskog uniji, ali da ne treba gubiti iz vida da je u tom približavanju izgubila prilično vremena.

On je upozorio da u Srbiji trenutno vlada prilično jak evroskepticizam, ali i ukazao na brojne dobrobiti koje su ostvarene tokom procesa evrointegracija, a koje su zanemarene.

„Najveće ostvarenje EU do danas je stvaranje mira i mirnih uslova, širenje demokratije, zajedničkog tržišta, kao i svega drugog što iz toga proizlazi“, poručio je Crnobrnja.

Generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić ocenila je da Evropa danas počiva na tri glavna stuba – demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima.

„Svedoci smo da u današnjoj Evropi problem najviše i jeste vladavina prava, i to u zemljama bivšim članicama istočne Evrope koje su se pridružile Evropskoj uniji. Populizam je najveća pretnja po te vrednosti. Solidarnost kao velika evropska vrednost bila je u ozbiljnom iskušenju tokom migrantske krize. Kada pričamo o evropskim vrednostima mormo da budemo realni, ali naravno da stremimo tome da i Srbija postane zemlja vladavine prava, demokratije, poštovanja ljudskih prava, slobodnih medija“, kazala je ona.

Ona je podsetila da su najveći izazovi koji stoje pred Srbijom dijalog sa Prištinom i dolaženje do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa, kao i ekologija, kao „oblast u kojoj ćemo morati mnogo toga da promenimo i osavremenimo“.

Tokom večeri na Cvetnom trgu u Beogradu priređena je i premijerna projekcija francuskog filma „Limijer“ Tjerija Fremoa, koja je okupila veliki broj zainteresovanih sugrađana.

Ovogodišnji događaji, pod geslom „Poruke za Evropu“, organizovani su u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom (EMI) i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji.