Želele smo da čujemo iskustva iz prve ruke mladih koji su iskoristili mogućnost koju pruža Erazmus + program studentima iz Srbije da se usavršavaju u oblasti u kojoj žele na nekom od stranih univerziteta. Zato ovog puta EPuS pita Gorana: Šta je tebi Erazmus doneo?

Jelena Jevtić i Jelena Jeremić, Volonterke Evropskog pokreta u Srbiji

 Erasmus+ je međunarodni program Evropske komisije koji za cilj ima obrazovanje, obuku i mobilnost mladih, kao i sklapanje saradnje sa institucijama i organizacijama iz oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Erasmus+ pruža priliku mladim ljudima širom Evrope da studiraju, idu na obuku, volontiraju i nađu posao u inostranstvu. Mladi iz Srbije mogu da učestvuju u svim segmentima ovog programa.

Mladi iz Srbije i dalje slabo putuju što za posledicu ima brojne predrasude. Istraživanje koje je sproveo Evropski pokret u Srbiji “Srbija i Evropa u očima mladih”, pokazalo je da čak 15% ispitanika uzrasta od 15 do 29 godina, nije putovalo u države Evropske unije. Nedostatak novca kao najčešće navođen uzrok, može se prevazići upravo kroz odluku da učestvujete u ovom ili sličnom programu. Iskustva postaju životna škola iako se potencijalni učesnici nose sa brojnim dilemama prilikom pravljenja prvog koraka.

Pitali smo Gorana Trailova, učesnika studentske razmene, da nam predstavi svoje viđenje Erasmusa. Goran je student na Univerzitetu u Konstancu, fakultetu za politiku, pravo i ekonomiju, departman za politiku i javnu upravu, smer međunarodni odnosi i evropske integracije. Svoje studiranje na Univerzitetu u Konstancu kroz Erasmus+ program započeo je oktobra 2018. i završio u martu ove godine.

 

  • Otkud Goran na masteru u Konstancu?

Sa Erasmus+ programom bio sam upoznat još tokom studiranja na osnovnim studijama i to zahvaljujući studentima koji su već bili deo programa. No, korak da se prijavim i nastavim dalje studiranje van naše države ostavio sam za master studije. Motivacije je bilo sa različitih strana. Prva je bila želja da se bolje upoznam sa načinom studiranja i studentskim životom u drugoj državi. Druga motivacija je bila želja za potpuno novim iskustvom života uopšte, a onda i želja za boljim upoznavanjem nemačke kulture.

 

  • Šta je posebno obeležilo tvoje Erasmus+ iskustvo?

Erasmus+ je po mom mišljenju jedan od boljih programa Evropske unije posvećen studentima. To je prava prilika da se upoznate sa studentima iz drugih delova Evrope, da zajedno učite i razmenjujete iskustva. Program tako ujedno predstavlja odličnu šansu za akademski, ali i lični razvoj. To je takođe i prilika da se poboljšaju jezičke veštine.

Grad Konstanz u mnogome je doprineo da celo iskustvo bude još lepše. Nalazi se u južnom delu Nemačke i to na granici sa Švajcarskom i Austrijom, te tako predstavlja i odličnu priliku za putovanje u susedne države. Pored Bodenskog jezera, grad pruža još mnogo zanimljivih znamenitosti, poput ostataka rimskih tvrđava koje se mogu videti blizu Katedrale.

Sam Univerzitet u Konstancu osnovan je 1966. godine. Ono što ga čini posebnim jeste njegova biblioteka sa oko dva miliona knjiga koje su dostupne 24 sata dnevno, kao i botanička bašta i manji zoo vrt. Pored toga, proglašen je kao najbolji mladi univerzitet u Nemačkoj. Sam kampus univerziteta daje priliku svim studentima sa raznih fakulteta i departmana da se bolje upoznaju i nastave druženje. Univerzitet broji preko deset hiljada studenata, a od kojih je više od hiljadu sa raznih medjunarodnih programa. To mi je dalo šansu da razmišljanja o meni interesantnim temama podelim i sa studentima sa drugih kontinenata.

Kako je u pitanju potpuno drugačije okruženje, postoje neke tradicije koje su meni bile poznate, ali opet potpuno nove. Konstanc je mali grad, no sa sobom nosi mnogo aktivnosti. U zimskom periodu najveću pažnju privlači Weihnachtsmarkt (Božićni market) i Fasnacht (Karneval). Božićni market počinje početkom decembra i završava se pred sam katolički Božić, i  to je prava prilika da kroz tradicionalnu muziku, piće i hranu napravite odmor od učenja i zaista bolje upoznate grad i njegovo lokalno stanovništvo. Karneval sa druge strane je dogadjaj koji okuplja veći broj ljudi iz obližnjih gradova. Takodje predstavlja šansu da zajedno sa drugim studentima napravite pravi odmor od zimskog i dočekate letnji semestar.

 

  • Šta bi rekao drugima – Zašto Erasmus+? Šta nudi studentima iz Srbije?

Ovo je pravi način da se kroz jedan semestar osamostalite, da putujete i da upoznate nove kulture. Ovo iskustvo mi je pomoglo da budem više nezavisan i dalo mi je mogućnost da izađem iz svoje zone komfora i baš to je ono veliko bogatstvo koje ću odneti sa sobom iz ovog iskustva. Prednost programa Erasmus+ je svakako i činjenica da njeni alumnisti odlaze sa mrežom zaista doživotnih prijatelja. Odlazak na razmenu jača našu sposobnost da se suočimo sa novim okruženjem i pomaže nam da tako bolje upoznamo i sami sebe. Tu najbolje spoznajemo ko smo kroz razlike i sličnosti koje primećujemo u drugim kulturama.