Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom “Zajedništvom do odgovora na novu normalnost”, održan je od 17. do 19. oktobra u beogradskom hotelu “Hajat”. Tokom trodnevne konferencije, koja je okupila više od 700 ljudi iz Srbije, regiona i drugih delova Evrope i sveta, održano je 20 panela i sesija.

Na konferenciji je učestvovalo ukupno 111 govornika, među kojima i predsednik Austrije Aleksander van der Belen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, zamenica ministra spoljnih poslova Italije Emanuela Del Re… Uoči konferencije održan je i poseban događaj na kojem je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Organizatori konferencije tradicionalno su bili Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Evropski pokret u Srbiji (EPuS).

Generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić kazala je, u obraćanju zvanicama na završetku konferencije, da je ove godine na forumu u fokusu bio „relativno novi fenomen – nova normalnost“, koja podrazumeva stanje konstantne krize u svakoj oblasti – ekonomiji, politici, društvu, kao i neprestane nesigurnosti i nepredvidivosti.

„Postoji jedan patološki oblik nove normalnosti, a to je alternativna desnica, populistički pokreti koji su svuda oko nas, koji pogađaju i tresu same osnove međunarodnog poretka, pre svega Evropsku uniju“, rekla je ona.

Za nju je, kako navodi, najveći utisak ostavilo kako se ovaj region odnosi prema EU i kako se EU odnosi prema regionu.

„Ono što je rečeno je da niko više nema romantične predstave o EU, da smo svi postali realisti, da znamo da je korist od članstva velika i da i mi i EU treba da učinimo taj napor da se jednog dana naša zemlja nađe među članicama“, rekla je ona.

„I Evropskoj uniji je potreban jak i stabilan Zapadni Balkan, ali i našem regionu je potrebna jaka i stabilna EU i nadam se da ćemo svi zajedno raditi na tome“, zaključila je generalna sekretarka EPuS.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić smatra da je glavni zaključak BSF da je najveća kriza danas – kriza nepoverenja.

„Građani ne veruju političkim elitama u Evropi, ali još više na Zapadnom Balkanu. Mnoge od država članica i država koje žele da postanu članice EU su izgubile veru u evropski projekat, a i sama EU je izgubila poverenje u mnoge od svojih partnera, pa i u države poput naše, koje tvrde da žele da postanu članice EU“, smatra Stojanović Gajić.

Navodeći da u takvoj atmosferi populistički političari zastrašuju ljude da ne bi otvoreno i kritički razgovarali, ona je rekla da je forum upravo pokušao da kreira atmosferu za razgovor.

„Jedna od konkretnih preporuka koja je izašla sa Beogradskog bezbednosnog foruma je da pristup EU Zapadnom Balkanu i angažman Balkana sa EU kakav je do sada bio mora da se promeni. Glavna promena mora da bude otvoreno identifikovanje problema koje se tiču vladavine prava i demokratije“, rekla je Stojanović Gajić.

„Izuzetno je važno da smo uspeli globalnu debatu da dovedemo kući“, rekla je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht sumirajući utiske sa Foruma.

Ona je kazala da su tokom tri dana foruma održane „sjajne sesije“ posvećene Bliskom istoku, veku Azije, četvrtoj industrijskoj revoluciji i ocenila da te teme možda nisu toliko važne na dnevno-političkom nivou, ali da od zavisi i zavisiće naša budućnost.

Njena preporuka je da se Srbija otvori, više uči i čini najviše što može kako bi njen obrazovni sistem i njeni građani pratili nove trendove, poput četvrte industrijska revolucija, koji nam dovode novu stvarnost.

„Za tu stvarnost moramo da budemo spremni, čak i kao mala i relativno nerazvijena zemlja. Možemo da skočimo vrlo visoko ukoliko na vreme znamo i pripremimo građane kako da skočimo“, napomenula je Liht.